mamaplus

Ce beneficii pentru bebeluș poate avea tăierea întârziată a cordonului ombilical

-
//
13.04.2021

În momentul nașterii, medicii procedează la tăierea cordonului ombilical, care face legătura între mamă și făt. Întârzierea optimă în clamparea acestuia este o metodă foarte simplă și neinvazivă, care poate influența într-un mod pozitiv evoluția nou-născutului. Dr. Monica Fedeleș, de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Euromaterna” precizează că această clampare este extrem de benefică la nou-născutul prematur, pentru că favorizează o tranziție fiziologică către faza postuterină.

Metaanalizele unor studii care au comparat întârzierea în clamparea cordonului ombilical cu cel clampat imediat după naştere au demonstrat o reducere cu 28 % a mortalității la prematurii născuți cu vârste de gestație mai mici de 32 săptămâni.

Specialiştii spun că definiția este extrem de controversată: întârzierea optimă în clamparea cordonului ombilical cel puțin 60 secunde la nou-născutul stabil, inclusiv nou-născutul prematur.

În acelaşi timp, clamparea reduce incidența hemoragiilor intraventriculare şi are un prognostic foarte bun pe termen lung pentru anemia de prematuritate, cu creşterea rezervelor de fier în organism. Medicul a adăugat că efectele adverse sunt minime şi că, de-a lungul timpului au fost raportate foarte puține cazuri cu nou-născuți care au dezvoltat icter mai prelungit, dar care nu au necesitat intervenție şi cazuri reduse de policitemie asimptomatică.