Nașterea în apă este o alternativă care a început să prindă tot mai multă popularitate în ultimii ani. E suficient să îți imaginezi că te afli într-un bazin cu apă caldă, în timpul durerilor nașterii, și deja parcă anxietatea cauzată de momentul în care îți aduci pe lume copilul pare că a mai scăzut. Însă cât de sigură este nașterea în apă? Ce avantaje și ce dezavantaje are comparativ cu nașterea naturală sau operația de cezariană?

Deși pare mai degrabă un „moft” apărut recent, nașterea în apă a fost testată prima dată în anul 1960. Cercetătorul de origine sovietică Igor Charkovsky a făcut o serie de studii prin care a încercat să evidențieze beneficiile unei astfel de nașteri.

Mai târziu, studiile cercetătorului rus au fost puse în practică de medicii obstetricieni francezi Frederick Leboyer și Michel Odent. Scopul lor principal era să folosească bazinele cu apă caldă, de până la 37 de grade Celsius, pentru a ameliora durerile din timpul travaliului.

Ideea principală a nașterii într-un bazin cu apă a pornit de la faptul că fătul își petrece cele 9 luni de viață intrauterină în lichid amniotic. În momentul în care vine pe lume, copilul beneficiază de o scurtă acomodare cu mediul extern, de asemenea lichid, până când ajunge să ia prima gură de aer.

Ce riscuri există?

Nașterea în apă, deși a căpătat popularitate în multe țări, nu a beneficiat de studii ample din 1960 și până acum. Totuși, în urma unor statistici realizate în Europa, a reieșit faptul că metoda nu pune în pericol viața bebelușului. Rata mortalității în cazul nașterilor în apă nu este mai mare decât cea în cazul nașterilor convenționale.

Un aspect important este acela că nașterea în apă trebuie să se desfășoare sub supravegherea unor medici, iar mama și copilul să fie monitorizați în permanență. Fătul este urmărit printr-un sistem special de ascultare a bătăilor cordului fetal, sincron cu înregistrarea contracțiilor uterine, dar la distanță prin niște electrozi speciali pentru imersie.

Avantaje ale nașterii în apă:

Nașterea în apă este benefică atât pentru mamă, cât și pentru copil. Gravida aflată în travaliu va resimți durerile nașterii la un nivel mai redus. De asemenea, traumatismul vaginal poate fi și el mai scăzut. În plus, deoarece în apă nu există gravitație, mama își poate schimba poziția oricând și se poate concentra mai bine pe ritmul respirațiilor regulate din timpul nașterii.

Un alt avantaj al nașterii în apă este că viitoarea mămică se simte mai puțin inhibată și anxioasă. Apa creează o atmosferă mai relaxantă și, nu în ultimul rând, ceva mai intimă.

Fătul are parte de o experiență mai puțin traumatizantă odată cu venirea pe lume. Acest lucru se datorează trecerii dintr-un mediu lichid, într-unul tot lichid, asemănător mediului intrauterin.

Dezavantaje:

Un risc îl poate reprezenta aspirația hidrică a copilului, adică atunci când începe să respire când încă e în apă. Dacă se urmează procedura în mod corect, un astfel de risc iese din calcul.

Bebelușul trebuie să fie născut în întregime în apă și abia apoi să fie ridicat la suprafață. Capul trebuie să fie prima dată expus, niciodată corpul prima dată. Altfel, el va respira când corpul său vine în contact cu aerul rece din mediul exterior apei, în timp ce capul încă se află sub apă. Totuși, acest fenomen este unul destul de rar.

Cadrele medicale au constatat că efectul relaxat produs de apă poate scădea intensitatea contracțiilor, prelungind travaliul. Din acest motiv s-a stabilit că accesul la bazinul cu apă să se faca abia după ce orificiul cervical are o dilatație de 5 centimetri. Ruptura accidentală a cordonului ombilical este o complicație rară, dar care poate apărea și aici.

Un alt aspect important are legătură cu calitatea apei. Din cauza efortului de împingere, copilul poate fi afectat de complicații infecțioase cauzate de poluarea mediului de imersie. Din acest motiv, schimbarea apei din cadă se face încontinuu, pentru a fi mereu curată. Fiecare bazin trebuie să fie dotat cu un dispozitiv care detectează emisiile de urină, fecale sânge și lichid amniotic care se scurg în apă.

Nu în ultimul rând, deși este o experiență ceva mai plăcută pentru mamă, nașterea în apă vine și ea la pachet cu un anumit grad de durere.

Multe femei care aleg să nască astfel pot trăi un sentiment de dezamăgire, deoarece asociază ideea de naștere în apă cu o naștere lipsită de durere.

Când nu ai voie să naști în apă:

  • suferi de afecțiuni cardiace, hipertensiune arterială (pre-existentă sau dobândită în sarcină);
  • infecția HIV;
  • hepatită;
  • epilepsie;
  • fătul în prezentație pelviană;
  • nașterea este prematură;
  • nașterea are loc după o operație cezariană;
  • sarcină multiplă.

Dacă ești tentată să optezi pentru o astfel de naștere, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să stai de vorbă cu medicul tău obstetrician.

În funcție de evoluția sarcinii tale, el îți va recomanda cea mai bună opțiune pentru tine. Dacă decizia este una finală și îți vei aduce pe lume copilul în bazin, interesează-te de cursurile de pregătire pentru nașterea în apă și ia în considerare și gimnastica specifică care te pregătește pentru acest moment.