Prima operație de cezariană programată are o rată de complicații de până la 3%, spun medicii ginecologi-obstetricieni. Cele mai frecvente probleme care pot apărea după o operație de cezariană sunt infecțiile, sângerarea excesivă sau vătămarea altor organe din apropierea uterului, cum ar fi vezina urinară sau intenstinele.
În plus, există întotdeauna cicatricea care apare după operație, ceea ce o poate face a doua, a treia sau a patra oară mult mai complicată. Și mai multe complicații pot apărea pe măsură ce numărul de oeratii cezariene la o anumită pacientă crește.
Ce complicații pot apărea după mai multe operații cezariene? Explicațiile medicului ginecolog Daniela ter Horst, specialist în cadrul Spitalului Regal Bronovo, Haga, Olanda.
- Placenta previa. În cazul de placenta previa, placenta implantează peste colul uterin în loc de peretele uterului. Aceasta poate duce la sângerare în timpul sarcinii și la o naștere prematură.
- Placenta Accreta. În acest caz - placenta accreta/ increta/ percreta, se produce o atașare anormală a placentei de peretele uterin. În loc să se desprindă placenta și să iasă frumos după naștere, este lipită de peretele uterului, ceea ce poate duce la o sângerare excesivă.
- Atonie uterină/ sângerare excesivă. În acest caz, va fi mai probabil ca mușchii uterului să nu se contracte după fiecare naștere ulterioară, ceea ce duce la sângerare excesivă care necesită medicamente și, ocazional, o intervenție chirurgicală suplimentară pentru a opri sângerarea.
- Ruptura uterină. De fiecare dată când se face o incizie în peretele uterin, se formează o cicatrice, iar cicatricea este mai slabă decât mușchiul din jur. Inciziile multiple pot crea destul de mult țesut cicatricial, ceea ce duce la o separare a mușchiului uterin pe măsură ce sarcina progresează și uterul crește.
Prin urmare, cel mai bine este să discutați cu medicul ginecolog despre toate riscurile posibile, astfel încât să fiți bine informate. Dar, înainte de a vă panica, să știți că majoritatea femeilor care au a treia operație cezariană nu au probleme așa că, dacă privim lucrurile pozitiv - sunt toate șansele ca totul să decurgă bine.
Când să spui NU la nașterea prin cezariană?
Nașterea prin cezariană a devenit mult mai solicitată în ultimele decenii, pentru o varietate de motive. Însă, nașterea naturală oferă femeilor o recuperare rapidă, o șansă redusă la infecții și leziuni de la operație. Pentru copil, riscul vătămării este mai mic, existând un risc mai mare de respirație îngreunată neonatală la copiii născuți prin cezariană.