mamaplus

Care sunt cele trei stadii ale travaliului și ce trebuie să știe o viitoare mămică

-
//
10.08.2021

Te apropii cu pași grăbiți de ziua în care îți vei ține în brațe bebelușul, iar momentul nașterii ridică multe semne de întrebare? În primul rând, înarmează-te cu multă răbdare și relaxează-te, lăsând în grija medicilor celelalte griji. Ceea ce ar trebui să știi înainte de naștere este că travaliul durează între 10-20 de ore, atunci când gravida naște pentru prima oară, însă poate fi și mai lung de acest interval. Travaliul este împărțit în trei stadii, care diferă de la o femeie la alta ca intensitate și, mai ales, ca durată. Totuși, ar trebui să cunoști care sunt elementele comune ale acestora.

Primul stadiu al travaliului

Primul stadiu este cel mai lung din toate cele trei stadii de travaliu, durează între 8-12 ore la prima naștere și este împărțit în 3 faze:

Faza latentă

Aceasta faza durează până când colul are o dilatație de 3 cm. Poate dura câteva ore sau chiar și câteva zile Uneori, poate fi confundată cu contracțiile Braxton-Hicks. Contracțiile sunt de mică intensitate acum, ușor neregulate, dar care devin mai puternice și la intervale tot mai scurte pe măsură ce avansează timpul

Se rupe apa, cunoscută și ca ruperea membranelor amniotice. Este primul semnal care te anunță că urmează să naști. Nu e cazul să te grăbești să ajungi la spital. Rămâi relaxată, poți face chiar și un duș sau o baie, ascultă muzica ta preferată, orice care te ajută să te simți confortabil..

Faza activă

În această fază are loc cea mai rapidă dilatare a cervixului – până la 8-9 cm. Durata acestei faze e de 5 ore la prima naștere sau 2-3 ore la mamele care au mai născut. Contracțiile sunt mult mai puternice și vor dura aproximativ 40-60 secunde cu 3-5 minute pauză între ele.

Capul copilului a coborât și mai mult. Pot apărea mucoase roșiatice (dopul de mucus care a protejat 9 luni bebelușul de alti corpi externi). În acest punct e timpul să te îndrepți spre spital. Pune în practică exercițiile de respirație pe care le-ai învățat pentru acest moment.

Faza de tranziție

Dilatarea colului uterin continuă, însă într-un ritm mai lent, până va atinge 10 cm. Copilul se apropie și mai tare de canalul de naștere. Poate dura între 30 de minute și 2 ore. Contracțiile vor fi lungi și intense, uneori se suprapun. Este cea mai dificilă faza pentru mamă, însă din fericire este și cea mai scurtă.

Pot apărea stări de frisoane, greață, senzație de vomă sau eliminare de gaze. Toate acestea sunt manifestări firești ale nașterii. Când simți nevoia să împingi anunță-l pe medic sau pe moașă, fiind faza în care ești cu atenție supravegheată.

Al doilea stadiu al travaliului

Al doilea stadiu începe atunci când dilatația este completă. Se poate întâmpla să apară și pauze între prima perioadă și momentul în care apar senzațiile de screamăt. Dacă ai parte de această perioadă, profită de ea pentru a te relaxa și odihni.

Vor începe apoi contracțiile expulzive care se vor succed la 2-5 minute cu o durată de 60-90 secunde. Cu fiecare contracție, însoțită de 2-3 eforturi de împingere, capul copilului progresează în bazin. Senzația de împingere apare la fiecare contracție provocată de coborârea craniului în pelvis.

După mai multe astfel de contracții, capul copilului va fi vizibil la nivelul orificiului vaginal. Când acest lucru se întâmplă, moașa te va sfătui să nu mai împingi. Rămâi cât mai relaxată, adună-ți puterile între contracții astfel încât să îți recapeți energia. Poți pune în practică exervitiile Kegel. Dacă te ajută, folosește o oglindă pentru a putea vedea evoluția lucrurilor.

Al treilea stadiu al travaliului

Este cel mai scurt stadiu și durează între 5-30 de minute. În ultimul stadiu elimini placenta. Din câteva contracții, placenta se expulzează. Imediat după naștere, vor începe câteva contracții uterine slabe și care semnalează faptul că placenta se separă de peretele uterului și sacul membranos în care a stat fătul.

După eliminarea placentei, uterul se va contracta și va rămâne ferm, pentru a preveni, astfel, hemoragia. În acest moment, medicul va verifica dacă mai sunt resturi placentare, apoi va verifica țesuturile și dacă sunt rupturi care trebuie cusute. După suturarea rupturilor, dacă este cazul, te poți relaxa și să te bucuri, în sfârșit, de noua ta viață de mămică.