În primele luni după nașterea copilului, corpul femeii trece printr-o perioadă de odihnă și o schimbare radicală a hormonilor. Este foarte important ca proaspăta mămică să aibă grijă de propria sănătate și să ceară ajutor atunci când simte că are nevoie de somn. Restabilirea după naștere este foarte importantă.

Prima menstruație are loc la aproximativ 6 săptămâni după nașterea bebelușului (când bebelușul are 6 săptămâni). Însă, la femeile care nu alăptează sau care alăptează cu program neregulat, menstruația tinde să se întoarcă mai repede.

O analiză din anul 2017 a șase studii medicale a constatat că majoritatea femeilor au avut primele menstre între 45 și 94 de zile după naștere - cu o medie majoritară la 74 de zile postpartum.

La aproximativ 6 săptămâni după naștere, zona placentală din interiorul uterului s-a vindecat. În plus, ovarele își reiau funcțiile hormonale. Ritmul tău cardiac revine iar la ritmul de dinaintea sarcinii (în timpul sarcinii, inima femeii își măreste ritmul și capacitatea de muncă cu până la 30%)

De obicei, primul ciclu menstrual este foarte abundent și conține cheaguri de sânge și te poate chiar șoca prin cantitatea de sânge eliminat. Atenție însă, a nu se confunda cu lohiile care se elimină în primele săptămâni după naștere!

În lunile imediat după naștere, este normal să ai ciclu menstrual neregulat, deoarece hormonii care susțin alăptarea pot determina organismul să întârzie ovulația sau să ovuleze rar.

Chiar și la femeile care nu alăptează, perioadele menstruale pot fi neregulate, deoarece organismul necesită timp pentru a se recupera după sarcină și naștere.

În timp, menstruația va reveni la modelul său obișnuit. Cu toate acestea, este posibil ca unele femei să fi avut perioade neregulate înainte de sarcină, cum ar fi cele cu sindrom ovar polichistic (PCOS) sau endometrioză. Dacă o femeie este preocupată de perioadele postpartum neregulate, cel mai bine este să vorbească cu un medic pentru a afla cauza care stă la baza acestora.

La 20-30% din femei ovulația nu apare înainte de prima sângerare menstruală. La unele femei, a doua menstruație poate fi foarte scurtă.

Cu toate acestea, nu trebuie să îți faci griji. În general, totul se rezolvă la a treia menstruație.