Ruperile vaginale care apar în timpul nașterii sunt experimentate de aproximativ 90% dintre femei. De fapt, ruperile minore sunt foarte comune (99% din ruperi sunt minore) și se vindecă destul de repede, acest lucru reprezentând o parte normală a procesului de naștere. Cu toate acestea, cele mai multe femei se tem de ruperea din timpul nașterii și doresc să evite acest lucru cu orice preț. Deși este aproape imposibil să se evite complet rupturile vaginale, este posibil să se reducă riscul de traume vaginale severe.

De ce au loc aceste ruperi?

În a doua etapă a travaliului, capul copilului coboară în vagin și se deplasează în jos spre perineu. Pielea perineului (zona dintre vagin și anus) trebuie să se subțieze și să se întindă pe capul copilului. Odată ce capul copilului începe să apară, labiile și deschiderea vaginală începe să se umfle și se întind în jurul capului. Dacă pielea și perineul nu s-au întins suficient atunci poate apărea ruptura.

Factorii care cresc probabilitatea de rupere sunt:

  • Un bebeluș mare;
  • Etnia asiatică;
  • Poziția posterioară a copilului;
  • Creșterea mare în greutate în timpul sarcinii;
  • Prima naștere vaginală.

Este destul de neobișnuit ca femeile să simtă ele însele ruperea, datorită intensității și presiunii care are loc în timpul acestei etape a travaliului. Adesea, femeilor li se va spune că au o julitură sau o ruptură mică și vor fi surprinse că nu au simțit când li s-a întâmplat.

Care sunt tipurile de rupturi?

Rupturile și lacerațiile perineului sunt clasificate în patru tipuri. Cele mai frecvente sunt rupturile de gradul unul și doi. O lacerație de gradul întâi apare atunci când pielea s-a rupt, dar este considerată mică și nu este nevoie de nicio copcă sau doar de câteva copci. O ruptură de gradul al doilea implică pielea și mușchii de dedesubt și este nevoie, de obicei, de câteva copci. Rupturile mai severe sunt mai puțin frecvente și apar la aproximativ 1% din nașteri, de obicei, ca urmare a unei epiziotomii. Ruperile de gradul al treilea sunt ruperi ale pielii vaginale, ale pielii perineului și ale mușchiului care se extind la sfincterul anal (mușchiul din jurul anusului). O ruptură de gradul al patrulea este asemănătoare cu una de gradul al treilea cu excepția faptului că se extinde în sfincterul anal și în țesutul din jurul acesteia. Ambele pot avea un impact asupra funcției planșeului pelvian și a mușchilor anali. Este greu de prezis care sunt femeile ce vor avea o ruptură, dar sunt lucruri pe care le puteți face pentru a minimiza riscul unei rupturi sau amploarea unei rupturi în cazul în care aceasta are loc.

Iată 9 sugestii pentru a reduce șansele de rupturi vaginale în timpul nașterii:

Pregătirea corpului

Pare simplu, dar este obligatoriu să vă asigurați că corpul dvs. este pregătit pentru naștere. Nașterea nu este numai o performanță extrem de solicitantă pentru corp, dar părți ale corpului dvs. vor face lucruri pe care nu le-au făcut înainte. Luând în considerare timpul pe care femeile moderne îl petrec la birou și nefăcând mișcare, cu siguranță trebuie să includem o anumită formă de mișcare în rutina de zi cu zi pe durata sarcinii. Exercițiile îmbunătățesc circulația, care, la rândul său, îmbunătățește elasticitatea pielii. Îmbunătățirea fluxului sanguin la nivelul perineului și al vaginului prin orgasm pot favoriza, de asemenea, sănătatea țesutului. O bună nutriție și hidratare a pielii susțin sănătatea pielii și a mușchilor. Includeți o mulțime de grăsimi bune, în special acizii grași esențiali omega 3 DHA și EPA (de la pește, semințe de chia, nuci și semințe de dovleac) și o dietă vegetală sau formată din proteine ​​slabe. O gamă largă de legume completează o dietă sănătoasă și trebuie să includă elemente nutritive, cum ar fi vitamina E, vitamina C și zincul. Acestea vor asigura organismului capacitatea de a se întinde pe durata travaliului și de a se recupera după.

Exerciții pentru planșeul pelvian

Sfatul cel mai des oferit femeilor gravide este de a face exerciții pentru planșeul pelvian (cunoscute sub numele de Kegels), pentru a consolida mușchii din planșeul pelvian. Ideea este că, după naștere, mușchii planșeului pelvian vor reveni la forma inițială și este mai puțin probabil să apară incontinența. În a doua etapă a travaliului, vreți ca pelvisul și vaginul dvs. să se deschidă și mușchii să se relaxeze, maximizând spațiul pentru ca și copilul să coboare. Pare contra-productiv să vă petreceți tot acest timp strângând mușchii din zona respectivă, atunci când ne dorim de fapt opusul în momentul crucial. Deci, care este lucrul corect? Lungirea și îmbunătățirea coordonării mușchilor pelvieni cu ceilalți mușchi din corp pot fi realizate prin genuflexiuni și exerciții pentru planșeul pelvian în mod combinat. Este important să învățați de asemenea să relaxați mușchii pelvieni, iar efectuarea corectă a exercițiilor pentru planșeul pelvian vă poate ajuta la identificarea acestor mușchi și apoi la relaxarea acestora.

Travaliul în apă

Cufundarea într-o cadă mare cu apă călduță poate fi o imagine a relaxării. În timpul travaliului, apa caldă are o multitudine de beneficii. Un articol Cochrane din anul 2009 a determinat că nu au existat diferențe privind ruperea dintre nașterea în apă și cea pe uscat, dar multe moașe și femei au afirmat că apa caldă a ajutat la muierea țesuturilor perineale și le-a ușurat senzația în momentul nașterii.

Poziția la naștere contează

Poziția în care vă aflați când împingeți are o mare influență asupra probabilității de rupere. Poziția culcată, poziția de tip litotomie (culcată cu picioarele ținute în sus) sau pozițiile obținute cu ajutorul unui semi-spătar rabatabil pun presiune pe coccisul și perineul dvs., reduc dimensiunea planșeului pelvian și cresc probabilitatea de rupere.

Cea mai bună poziție pentru a da naștere copilului este cea pe care o alegeți instinctiv și în care vă simțiți cel mai confortabil. Femeile care sunt libere să se miște în timpul travaliului vor găsi poziția care le vor ajuta să facă față contracțiilor în fiecare etapă în parte. Unor femei le place să plutească liber în apă fără a simți forța gravitației, altora le place să aibă picioarele ancorate pe pământ.

Cele mai puțin stresante poziții pentru perineu includ:

  • În patru labe, sprijinindu-vă pe mâini și genunchi;
  • Aplecată înainte într-o situație susținută, în genunchi sau într-o poziție șezândă;
  • Culcată pe o parte.

Deși dacă stați ghemuită sau în genunchi folosiți poziții verticale utile, în cazul în care genunchii femeii sunt foarte depărtați, perineul se întinde într-o parte și poate crește probabilitatea de rupere.

Respirați mai degrabă decât să împingeți afară copilul

În timpul etapei de împingere, reflexul de ejecție fetală mișcă copilul în jos și afară din uter, în vagin și afară în lume. Aceste contracții puternice de împingere sunt involuntare și vor împinge copilul afară fără ca mama să împingă sau să îl tragă în jos.

Când simțiți nevoia de a împinge, această senzație este de fapt uterul dvs. care se contractă și care împinge copilul în jos. Cele mai multe femei au un răspuns instinctiv de a împinge în timpul acestor contracții. Nu trebuie să împingeți cu tot corpul în timp ce vă țineți respirația, pentru a naște. Acest lucru reduce oxigenul pentru dvs. și pentru copil, și tensionează mușchii în loc de a-i relaxa - amintiți-vă că copilul are nevoie să iasă, nu să fie ținut înăuntru. Dacă respirați odată cu contracțiile permiteți copilului să coboare încet și cu mai puține traume în planșeul pelvian.

Când capul copilului împinge în planșeul pelvian, perineul începe să se disperseze și să se întindă. Capul copilului iese și multe femei pot experimenta o senzație de usturime intensă – „inelul de foc”. Corpul semnalizează creierului să se oprească, să încetinească și să lase perineul și labiile să se întindă pentru a face loc capului copilului. Adesea, această etapă poate fi foarte intensă și puteți simți nevoia de a împinge și de scoate copilul chiar atunci.

Deoarece femeilor li se spune de multe ori „cum să nască” în timpul travaliului, femeile tind să se bazeze mai mult pe instrucțiunile personalului medical decât pe ceea ce consideră ele că este mai bine pentru ele. În cazul în care femeile nu sunt consiliate în timpul acestei etape, ele vor începe instinctiv să gâfâie, să sufle sau să respire.

Utilizați comprese calde

În timpul nașterii, o compresă caldă aplicată pe perineu poate reduce ruperea severă. Căldura crește fluxul sanguin la nivelul zonei și dacă se folosește o contra presiune se poate simți o senzație de ușurare. Unele femei consideră compresa caldă foarte liniștitoare, iar altele preferă ca să nu fie atinse de personalul medical.

Masajul perineal

S-a demonstrat că pregătirea perineului în timpul sarcinii reduce riscul de rupere al mamelor la prima lor naștere vaginală. Masajul perineal poate ajuta o femeie să se familiarizeze cu propriul ei corp și să aibă încredere în capacitatea sa de a se întinde și de a naște copilul. Dacă nu vă simțiți confortabilă cu ideea de masaj perineal, amintiți-vă că nu este o necesitate. Deși reduce riscul de traumatisme perineale, se pare că riscul redus poate fi din cauza unui risc scăzut de epiziotomie. Cercetătorii nu știu sigur de ce se întâmplă acest lucru, dar  teorie este faptul că femeile care aleg masajul perineal sunt mai motivate să evite o epiziotomie inutilă. Epiziotomiile cresc riscul de a necesita cusături, deci un risc mai mic de epiziotomie înseamnă un risc mai mic de traumă perineală.

Alegerea locului nașterii și a personalului medical

Cum poate personalul medical să influențeze riscul de rupere? În cazul în care ei cred în nașterea naturală și în capacitatea organismului dvs. de a da naștere, atunci este puțin probabil ca ei să intervină. Furnizorii de servicii medicale care sunt mai mult axați pe instruire în timpul travaliului vor submina încrederea și instinctul dvs. Acest lucru poate interfera cu hormonii de care aveți nevoie pentru a produce o naștere naturală, crescând durerea, tensiunea și frica. Cu cât sunteți mai tensionată, cu atât este mai puțin probabil că veți da naștere fără a suferi traume.

Evitarea epiziotomiei

Epiziotomia este o tăietură chirurgicală făcută pe pielea și mușchiul din zona perineală, pentru a mări deschiderea vaginală. Epiziotomiile au fost folosite prima dată când forcepsul era la modă la sfârșitul anilor 1700 și se consideră că diminuează efectele negative asupra mamei și copilului, cum ar fi ruperea, leziuni ale creierului la copii, ruperea planșeului pelvian etc.

Există dovezi care arată acum că epiziotomiile nu protejează perineul în timpul nașterii și, de fapt, cresc șansa unor rupturi de gradul al treilea sau al patrulea. Odată ce tăierea are loc, capul copilului face ca tăietura să se adâncească în mușchi. Rupturile se vor vindeca mult mai bine decât epiziotomiile. Cicatricea de la o epiziotomie poate fi mai redusă, dar nu va limita capacitatea perineului de a se întinde la nașteri viitoare. O epiziotomie anterioară nu este un motiv automat pentru cezariană. Epiziotomiile pot provoca infecții, traumatisme perineale, urinare și incontinență fecala, dar și durere în timpul actului sexual. Totuși, aceasta este încă o practică comună în multe țări. Epiziotomia poate fi necesară în cazul în care medicul efectuează o naștere asistată (cu forcepsul, de exemplu). O modalitate foarte bună de a evita o naștere asistată este de a evita inducerea travaliului (cu medicamente, cum ar fi Syntocinon sau Pitocina, care este oxitocină artificială) și anestezii epidurale, care merg adesea mână în mână. Acesta este motivul pentru care există expresia „cascada de intervenții”, pentru că odată ce are loc o intervenție (de obicei inducția), este nevoie aproape întotdeauna de o alta.

Atunci când alegeți personalul medical, întrebați despre utilizarea epiziotomiei și ce crede despre ruperea naturală în timpul nașterii. Sunt familiarizați cu utilizarea de tehnici de sprijin, cum ar fi comprese calde, masaj perineal, poziționare etc.? Angajarea unei doule este, de asemenea, o modalitate foarte bună de a reduce stresul și tensiunea în timpul travaliului și de a vă sprijini să găsiți pozițiile și metodele care vă ajută să maximizați șansa de a evita o ruptură.