Să naști natural un copil și să optezi pentru o naștere nemedicalizată nu este ușor, dar este posibil. Important e să te informezi cât mai bine despre ce înseamnă nașterea și să faci tot ce poți pentru a avea parte de experiența dorită, cu minimum de intervenții, dacă este cazul.

Această opțiune de naștere nu este pentru orice femeie însărcinată, pentru că sunt femei care preferă să primească medicamente pentru a naște mai repede, fără prea mare durere etc., dar este important ca fiecare gravidă să cântărească foarte bine atât avantajele, cât și dezavantajele fiecărei alegeri. 

Spre exemplu, trebuie să știe că în momentul în care optează pentru epidurală crește și probabilitatea de a se ajunge la anumite intervenții, precum folosirea forcepsului sau vacuumului, sau chiar să se ajungă la cezariană de urgență (găsești studiul în National Vital Statistics Reports). Epidurala poate avea și unele efecte (de durată mai scurtă) și pentru mamă, precum tensiune scăzută, dureri de cap, febră etc.

Un mare avantaj în ceea ce privește nașterea naturală nemedicalizată este că și recuperarea e mult mai rapidă.

„Aceste mame se ridică în picioare mai repede, se simt mai repede bine și experimentează mai rar rupturi sau inflamații vaginale. Aceste femei preferă să împingă atunci când simt nevoia, instinctiv, fără a fi necesar să li se spună când, fără vreo orchestrare din partea specialistului”, spune Ryan Dickersson, obstetrician.

Potrivit experților, nașterea naturală nemedicalizată poate fi realizată în proporție de 85% dintre femeile însărcinate. Celelalte 15% sunt femei care au probleme de sănătate, se află în categoria cu risc ridicat, pot avea nevoie de alte intervenții, precum cezariană, astfel încât să fie posibilă o naștere sigură atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș.

Dacă iei în calcul această opțiune, de a naște natural nemedicalizat, atunci este important să fii bine informată și bine pregătită.

Iată 13 sfaturi pentru o naștere naturală nemedicalizată:

1. Este important să știi DE CE îți dorești o naștere nemedicalizată.

Ce înseamnă „naștere naturală” pentru tine – să naști fără nicio intervenție sau fără medicamente pentru ameliorarea durerii? Îți dorești să limitezi intervențiile din cauza eventualelor efecte adverse, experiențelor medicale anterioare sau pentru că îți dorești să simți nașterea ca pe o achiziție/reușită personală? Fiecare persoană are motive diferite, de aceea este important să afli care este motivul tău real.

2. Mergi la cursuri antenatale.

Citește, mergi la cursuri, acumulează orice informații care te pot ajuta să te simți mai încrezătoare atunci, în timpul travaliului și la naștere. (metoda Lamaze, Bradley, autohipnoza etc.).

3. Construiește-ți un plan de naștere.

Multe mămici susțin că ideea de a avea un mic „plan de naștere” (care să cuprindă unele detalii despre cum ai dori să fie înainte, în timpul și după naștere). De exemplu, să fii liberă să schimbi pozițiile în timpul travaliului, să adopți la expulzie orice poziție ți se pare confortabilă, ruperea firească a membranelor, să fie prezent tatăl la naștere, să nu se recurgă la epiziotomie decât în cazuri urgente, contactul piele-pe-piele, să se respecte ora magică dintre mamă și bebeluș etc.).

4. Alege un specialist care susține nașterea naturală.

Ai nevoie de oameni care să rezoneze cu ceea ce-ți dorești, de aceea alege o moașă, un obstetrician-ginecolog, care te va ajuta să ai nașterea dorită.

5. Învață cum să faci față contracțiilor.

Unul dintre secretele nașterii nemedicalizate este să găsești resursele sau metodele care te ajută să te relaxezi în timpul contracțiilor. Atunci când ești foarte panicată, corpul va avea o reacție de „îngheț”, iar acest lucru nu va ajuta deloc corpul să facă față nici contracțiilor, nici nu va ajuta colul să se dilate.

6. Ajută gravitația.

Contrar celor văzute prin filmele în care femeile nasc culcate pe spate, adevarul este că pozițiile de semi așezată sau cele care ajută „gravitația” de expulzie a bebelușului sunt cele care te vor ajuta cel mai mult în acele momente. Informează-te despre cele mai potrivite poziții în travaliu și naștere.

7. Fii activă (moderat!)

Nu trebuie să stai toată ziua în pat sau pe canapea (doar dacă nu ți-a spus medicul în mod expres să faci asta!), exercițiile ușoare, de întindere, plimbările scurte, te vor ajuta să-ți menții tonusul fizic, dar și te vor ajuta să te relaxezi.

8. Nu te grăbi să mergi la spital.

Multe mame susțin că atunci când încearcă să petreacă mai mult timp din travaliu acasă reușesc să fie mai relaxate, să-și controleze panica/frica și într-un final crește șansa de a avea o naștere nemedicalizată. Au început contracțiile? Cronometrează-le, respiră, relaxează-te, discută cu specialistul tău, urmează-i indicațiile și dacă totul este în regulă, nu te grăbi la spital.

9. Mișcă-te în timpul travaliului.

Plimbă-te prin cameră, leagănă-te, rotește-te pe mingea de naștere, fă genuflexiuni ușoare, schimbă cât mai des pozițiile (în special cele care ajută gravitația), fă orice mișcare simți că îți aduce confortul, te ajută în timpul contracțiilor.

10. Apa te poate ajuta.

Este important să fii hidratată în timpul travaliului, dar să știi că un duș te poate relaxa în acele momente.

11Amintește-ți mereu să te relaxezi, astfel încât corpul să poată să-și facă „treaba”.

12. Ai răbdare.

Mai ales atunci când este vorba despre prima naștere, lucrurile durează. Caută metode relaxante care să te și distreze, care să te scoată din starea de „așteptare”, care să nu-ți lase creierul să facă tot felul de scenarii catastrofale și pline de panică.

13. Fii flexibilă.

Este în regulă să faci schimbări în planul de naștere chiar în ultimul moment, chiar atunci, la naștere. Este în regulă și dacă decizi că ai nevoie de anumite intervenții sau medicamente pentru a urgenta nașterea sau pentru a te ajuta la expulzie.