Naşterea este un moment pe care mămicile îl aşteaptă cu nerăbdare, dar şi cu teamă. Chiar dacă ne dorim să cunoaştem bebeluşul după 9 luni de aşteptare, ne este totuşi frică de travaliu şi de procesul naşterii.

Deşi cele mai multe femei optează pentru cezariană fiindcă nu vor să simtă durere, totuşi naşterea naturală este cea mai puțin traumatizantă metodă pentru copil şi mamă. Anumite condiții medicale impun cezariana, însă în cele mai multe situații naşterea naturală poate avea loc fără riscuri.

În timpul naşterii atât starea ta fizică, cât şi psihică îşi pun amprenta în modul în care decurg lucrurile. Panica, anxietatea, lipsa de suport vor îngreuna procesul natural, pe când confortul psihic, relaxarea şi sprijinul persoanei dragi te vor ajuta să ai o naştere rapidă şi uşoară.

Vei fi uimită să descoperi că ai abilitatea să treci cu bine prin perioada de travaliu şi să ai o naştere cu un disconfort cât mai mic. Tot ce trebuie să faci este să iei în considerare câteva sfaturi extrem de importante.

10 sfaturi pentru o naştere uşoară:

Alege o maternitate potrivită pentru tine

Pentru o naştere uşoară ai nevoie de un mediu potrivit cerințelor şi dorințelor tale. Vizitează încă din timpul sarcinii atât spitalele private, cât şi pe cele de stat. Află care este politica fiecărui spital privind naşterea, suportul medical, alăptarea bebelusului. Vizitează camera unde au loc naşterile, băile, camerele.

Asigură-te că acel loc pe care îl alegi ți-a câştigat încrederea şi că este cea mai bună alegere pentru a naşte. Verifică dacă sunt permise diferite poziții în timpul naşterii, dacă există o moaşă care va avea grijă de tine pe toată perioada travaliului şi dacă personalul medical este specializat în cazul în care apar complicații.

Alege medicul în care ai încredere

Încrederea în medicul tău dar şi în echipa medicală te ajută să treci cu mai multă relaxare prin perioada de travaliu, dar şi să ai o naştere aşa cum îți doreşti. Uneori, medicul poate lua decizii care te vor surprinde sau vor fi contrare cu aşteptările tale. Dacă eşti însă tratată cu respect, ți se explică motivele pentru care s-au luat deciziile respective şi ai încredere în doctorul tău, vei trece cu bine peste momentele de intensitate maximă.

Află informații complete despre naștere și travaliu

Pregăteşte-te pentru travaliu şi naştere căutând răspunsuri la toate întrebările tale, dar citind şi informații utile despre transformările ce au loc în organismul tău şi cum are loc naşterea. Vei înțelege mai uşor cum poți acționa tu pentru a-ți ajuta organismul, cum să respiri, ce înseamnă contracțiile şi ce trebuie să faci, ce înseamnă fiecare procedură medicală (de ex. epidurală). Dacă ai nelămuriri poți discuta încă din timpul sarcinii cu medicul tău sau poți opta pentru cursuri pregătitoare.

Cere răspunsuri la întrebări și discută cu medicul tău dacă ai temeri

Dacă eşti îngrijorată dintr-un anumit motiv, dacă ai temeri privind o anumită procedură medicală sau anumite medicamente, discută cu medicul, partenerul de viață sau moaşa. Răspunsul te va calma şi vei scăpa de starea de tensiune sau anxietate. Fie că e vorba de un anumit gest al medicului, fie o procedură de care nu ai auzit sau o senzație nouă, comunică tot timpul cu echipa medicală sau cu persoana care te sprijină la naştere.

Respirația este importantă în timpul nașterii

Respirația te ajută enorm în timpul travaliului şi naşterii. Te ajută nu doar la relaxare şi scăderea senzației de durere, dar şi pentru a împinge eficient copilul atunci când este aproape de momentul naşterii. Respiră rar şi profund în timpul contracțiilor, eliminând tensiunea cu fiecare expirare. Exersează şi respirația rapidă, inhalând şi expirând repede, la interval de 2-3 secunde. Partenerul te poate ajuta să păstrezi ritmul.

Folosește stimuli vizuali pentru a te relaxa

Dacă te concentrezi pe imagini care te fac fericită va fi mai uşor să treci prin perioada travaliului şi să faci față durerii. Vorbeşte cu partenerul, priveşte-l, imaginează-ți momentele care vor urma când vei ține bebeluşul în brațe pentru prima oară. Cu cât ai o stare de relaxare mai bună, cu atât naşterea va avea loc într-un mod mai puțin traumatizant.

O baie caldă te poate ajuta să te relaxezi

O baie călduță te va ajuta să te relaxezi, va reduce senzația de durere şi poate grăbi travaliul în mod natural. Compresele cu apă pe abdomen, frunte sau piept au acelaşi rol de a te calma şi de a te ajuta să faci față durerii. Nașterea în apă este metoda cea mai puțin dureroasă.

Mișcarea ajută la reducerea durerilor și grăbește nașterea

Deşi în cele mai multe situații medicii îți spun să stai în pat pentru a te putea monitoriza, în momentele de pauză indicat este să te mişti. Plimbă-te prin cameră, înclină-te, urcă trepte şi coboară. Dacă te simți mai bine în genunchi, balansând abdomenul în față şi spate, atunci repetă aceste mişcări.

Solicită partenerului să îți facă un masaj de relaxare

Masajul ajută la relaxare, la detensionarea muşchilor şi la reducerea durerilor din timpul travaliului. Solicită ajutorul partenerului sau moaşei sau eventual al unui specialist, dacă spitalul sau clinica respectivă pune la dispoziție astfel de servicii.

Ai nevoie de un membru din familie alături

Medicul şi asistentele nu vor fi tot timpul travaliului cu tine în salon. De aceea este bine să ai o persoană apropiată care să fie alături de tine de la început şi până după momentul naşterii. Mama, partenerul de viață, o prietenă apropiată sau chiar o moaşă angajată de tine special pentru naştere te vor ajuta să treci cu bine prin perioada de travaliu şi să ai o naştere fără probleme.