mamaplus

Mama are nevoie de 6 luni pentru a se adapta noului rol, spune un studiu

-
//
27.11.2020

La fiecare schimbare care se petrece în viața ta vei avea nevoie de o perioadă de tranziție, de acomodare. Atunci când te muți într-un alt oraș sau accepți un nou job, întotdeauna vei avea nevoie de o anumită perioadă pentru a te adapta acestei noi schimbări, pentru a te simți confortabil cu noul rol și noile responsabilități. Uneori însă, schimbările majore din viața noastră ne pot lăsa senzația că nu știm dacă ceea ce facem este bine, nu știm dacă ne descurcăm cu adevărat.

Maternitatea este probabil una dintre cele mai mari schimbări din viața noastră, iar cercetătorii ne asigură că este normal să ne simțim la început de parcă nu știm exact ce facem. Ultimul studiu spune că o mamă are nevoie de 6 luni pentru a se adapta noului rol.

Un sondaj făcut de OnePoll, la care au participat 2000 de mame din SUA, a arătat că proaspetele mame au nevoie de 14 săptămâni pentru a se acomoda cu această schimbare, pentru a se adapta noului rol.

Un studiu publicat în revista „Sexual and Reproductive Healthcare” a scos la iveală că o mamă are nevoie, de fapt, de 6 luni pentru a se acomoda cu noul rol, pentru a se simți mai încrezătoare că știe ce are de făcut atunci când este vorba de bebeluș, scrie sciencedirect.com.

Conform cercetătorilor acestui studiu, „aproximativ 25% dintre proaspetele mame aflate la prima experiență se confruntă cu o perioadă de neîncredere în forțele proprii, cu episoade dese de indispoziție și de stres parental, dar toate acestea se îmbunătățesc aproximativ la 6 luni de la naștere”.

De aceea, dragă mamă, dacă ai momente în care ai impresia că nu prea știi ce și cum să faci și cum să te descurci cu copilul, atunci specialiștii îți spun să ai răbdare, va veni și perioada aceea în care te vei simți confortabil cu noul tău rol și încrezătoare în abilitățile tale de mamă.

Și nu este nevoie să fii o carte enciclopedică în ceea ce privește îngrijirea copilului tău. Ești mamă. Iar la început de drum este normal să te simți astfel și să ai nevoie de o perioadă de acomodare.

Este în regulă să fii nouă „la ceva”. Doar nu mergi la un serviciu nou și te aștepți să știi totul din prima zi și nici atunci când mergi la prima ta ședință de yoga nu te aștepți ca la sfârșitul ședinței deja să stai într-o poziție specifică yoghinilor avansați.

Ai nevoie de timp să te acomodezi și de multă practică, astfel încât să te simți „stăpână pe situație”. Da, ai nevoie să schimbi câteva scutece la lumina zilei, ca să le poți schimba și în timpul nopții.