mamaplus

Îți spui deseori că nu ești o mamă bună și te simți vinovată? Iată 6 activități salvatoare

-
//
09.06.2021

Nu ești singura mamă care își pune zilnic astfel de întrebări și oricât de grea ar fi misiunea de mamă să știi că sunt mii de femei care simt la fel și care au găsit forțe să treacă peste această stare anevoioasă. În plus, rețelele sociale impun niște standarde desprinse de realitate, ceea ce duce la frustrări și mai mari. Din fericire, există șase activități pe care le-ai putea face alături de copil ca să-ți recapeți forța interioară și să nu te mai simți atât de vinovată că nu-i oferi suficient timp.

Atingeri tandre

Bătaia e ruptă din rai, întrucât locul ei nu este acolo! Iar prea multă drăgălășenie nu va face copilul un alintat, răsfățat sau rebel, ci va întări sentimentul de iubire, atașamentul. Nevoia cea mai mare a copiilor este să se simtă iubiți, în siguranță, protejați, că se pot baza pe părinții lor și există o predictibilitate în acest sens. Ia-ți copilul în brațe, mângâie-l, sărută-l, joacă-te cu părul său, orice contact fizic tandru care îi reamintește că ești acolo și e iubit.

Stați de vorbă

Chiar dacă este mic are multe lucruri de spus. E important să aveți un ritual zilnic când el să se simtă văzut, auzit, important. Puteți discuta la masă sau după despre cum i-a fost ziua, ce i s-a părut sau întâmplat interesant. Ce și-a dori să faceți ca activitate de familie zilele următoare sau la final de săptămână.

Joacă-te cu el

Care este cel mai bun mod de a te conecta la copil, care este limbajul pe care îl înțelege cel mai bine? Jocul! Fă-ți timp pentru asta și prioritizează joaca împreună. Vasele, curățenia pot să aștepte, chiar dacă e mai simplu pentru tine să îi dai tableta sau să îl pui la televizor. Te aștepți să fie necesare ore întregi de joc? Aici nu este vorba despre durată, cât despre calitate. Și o singură oră în care ești 100% prezentă va conta enorm pentru copilul tău.

Ieșiți din casă…

… și mergeți la plimbare. Îl vei învăța importanța relaxării, că există și un alt univers decât cel online atât de atractiv pentru copii, și veți avea momentele voastre împreună când inclusiv puteți sta de vorbă despre orice. 

Timp individual cu el

Chiar dacă îți dorești să faceți împreună totul, ca o familie, eventual și alături de bunici, mătuși etc, copilul are nevoie de timpul său cu fiecare părinte. Valabil fie că ai unul sau doi copii. Fiecare să iasă pe rând, numai el, cu mama sau cu tata. Este vorba de construirea și întreținerea relației personale cu părintele.

Rutina de seară

Bifează acea predictibilitate de care vorbeam anterior. Baia, lectura poveștilor, statul împreună în pat, drăgălășenii și alint, poate chiar vrea să îți împărtășească ceva. Este o hrană emoțională, un alt tip de conectare emoțională care se petrece înainte de culcare, destresează copilul și creează mediul propice pentru un somn liniștitor.