În cazul în care nu te-ai gândit niciodată să pleci într-o vacanță fără copilul tău, poate ar fi momentul să o faci. Experții spun că aceste mici „evadări” din rutina cotidiană pot avea multe beneficii, iar părinții sunt îndemnați să își ia scurte concedii pe care să le petreacă fără cel mic. Desigur, această „regulă” nu exclude și vacanțele cu copiii.

mamaplus

Iată câteva motive ce te vor convinge că vacanța fără copii este chiar indicată în cazul unor părinți care vor să se relaxeze:

1. Ai nevoie să îți „reîncarci” bateriile


Știi și tu că „meseria” de părinte este una cu normă întreagă. Oricât de mult îți iubești copiii, faptul că ești părinte înseamnă să fii multitasking. Îți dedici constant energia și resursele copilului ori copiilor și se întâmplă să nu te odihnești sau să nu dormi suficient. Pentru că meseria de părinte îți golește rezervele de energie, un sejur fără cei mici este un „medicament” care te ajută să îți reîncarci bateriile. Într-o astfel de vacanță, fie și una de doar trei zile, poți dormi, te poți concentra pe nevoile tale, îți vei permite să fii bun cu tine însuți/însăți pentru câteva zile și să îți faci toate bucuriile.

2. Trebuie să le amintești copiilor tăi de ce ești capabil(ă)

Psihologii sunt de părere că și tu, ca părinte, trebuie să îți reamintești lucrurile de care ești capabil - nu doar cei mici trebuie să înțeleagă asta, ci și părinții. Este important să înțelegi că nu ești singurul adult care poate avea grijă de micuțul tău și că poți apela la prieteni sau la bunicii celui mic în anumite situații.

Așadar, dacă îți iei o vacanță scurtă, de 2-3 zile, nu uita că există mulți oameni în viața ta care îți iubesc copilul sau copiii și care sunt extrem de capabili să aibă grijă de el sau de ei preț de câteva zile. În timpul petrecut departe de copiii tăi, vei descoperi că aceștia au numai de beneficiat de pe urma faptului că petrec timp și cu alți adulți care nu sunt părinții lor. Vei descoperi că ești capabil să petreci câteva zile într-un sejur fără cel mic sau cei mici - iar acest lucru nu este o problemă.

3. Este bine să lași pe altcineva să aibă grija de tine

Ca părinte, face parte din fișa postului tău să ai grijă de toți ceilalți, mai ales de copiii tăi, fără să primești nimic în schimb. De cele mai multe ori, pui nevoile micuțului ori ale micuților mai presus de nevoile tale, iar acest lucru nu este tocmai benefic, spun psihologii.

O scurtă vacanță petrecută departe de cei mici îți va arăta cum este să privești acest lucru dintr-un unghi cu totul diferit, chiar și când vorbim de câteva zile la munte. În acest timp, te vei bucura să mănânci la masă alimente pe care nu va trebui să le gătești tu sau să le servești tu, personalul hotelului îți va face patul, îți va curăța baia, iar în acest fel te vei bucura că altcineva are grijă de tine.

4. O vacanță este un moment perfect pentru a-ți aminti cine ești tu, dincolo de faptul că ești părinte

Acesta este poate chiar cel mai important motiv pentru care ai nevoie de o scurtă vacanță fără copii: deoarece tu ești mai mult decât „mamă” sau „tată”. Este un prilej în care îți poți aminti pasiunile tale de dinainte de a deveni părinte, însă de multe ori, acele pasiuni sunt trecute într-un plan secund sau chiar îndepărtate, pentru a putea avea grijă de copiii tăi.

Dacă evadezi din rutina cotidiană și petreci câteva zile fără copiii tăi, aceste zile îți vor permite să îți amintești care sunt acele lucruri care îți fac plăcere, care sunt pasiunile și activitățile tale preferate, dincolo de faptul de a fi părinte. Poți profita de acest timp pentru a citi cărțile pe care nu ai avut timp să le citești, poți face drumeții pe munte, plimbări lungi pe plajă, poți face acele lucruri pe care le îndrăgești și la care aproape că ai renunțat acum, de când ești părinte.

Însă nu este nicio problemă în a-ți redescoperi pasiunile, iar când revii acasă din vacanță, îi poți implica și pe copiii tăi - de exemplu, dacă sunt suficient de mari, puteți plănui activități pe care să le faceți împreună: o drumeție pe munte cu întreaga familie, o oră de lectură alături de cei mici etc.

Sursa