Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit în numeroase moduri, acest ingredient ieftin având numeroase proprietăți benefice atât pentru sănătate, cât şi pentru frumusețe. Însă bicarbonatul de sodiu este eficient şi pentru curățarea suprafețelor din casă. De exemplu, ştiai că un amestec format din bicarbonat de sodiu, apă şi puțin oțet este perfect pentru curățarea ferestrelor sau a podelelor?

Află mai jos ce utilizări are bicarbonatul de sodiu în gospodărie:

Desfundă țevile - bicarbonatul de sodiu poate elimina mirosul neplăcut de pe țevi, dar are şi capacitatea de a desfunda conductele, în combinație cu apă fierbinte.

Elimină mirosul neplăcut din prosoape – da, este adevărat, bicarbonatul de sodiul împrospătează materialele textile poroase, aşa cum sunt prosoapele. De asemenea, este perfect şi pentru curățarea maşinii de spălat vase, deoarece neutralizează mirosurile neplăcute şi depozitele de grăsime.

Elimină grăsimea întărită de pe tigăi şi oale – bicarbonatul de sodiu este excelent pentru curățarea acestor obiecte indispensabile în bucătărie, dar care pot fi ruinate de metode incorecte de curățare. Acest ingredient elimină petele şi grăsimea arsă, dar poate fi eficient şi în îndepărtarea mirosului neplăcut de mâncare ce rămâne uneori impregat în vasele non-aderente.

Curăță cuptorul cu microunde şi pe cel cu gaz/electric – bicarbonatul are capacitatea de a dizolva grăsimile şi de a elimina mirosurile neplăcute, adică exact ceea ce se întâmplă în cuptoare. În plus, nu este toxic, în comparație cu diverse produse de curățat din comerț.

Elimină mirosurile neplăcute – un „aşternut” de bicarbonat pe fundul coşului sau al sacului de gunoi poate absorbi eficient mirosul neplăcut de resturi menajere.

Dă strălucire podelelor – acest ingredient versatil curăță blând suprafețele, fără să zgârie, dar este foarte eficient, mai ales în combinație cu oțet şi puțin săpun lichid de mâini sau de vase.

Curăță jucăriile copiilor – un amestec de bicarbonat şi oțet este ideal pentru a curăța jucăriile de plastic ale micuților, astfel încât să te asiguri că nu bagă în gură bacterii sau alte microorganisme.

Elimină mirosul neplăcut din bureții de vase - înmoaie buretele în puțină apă cu bicarbonat de sodiu şi acesta va scăpa de mirosul neplăcut. Totuşi, schimbă-l când îi vine vremea, adică la 2-3 săptămâni. 

Previne mirosul neplăcut din litieră - presară puțin bicarbonat pe fundul litierei şi astfel vei constata că mirosurile neplăcute nu îşi vor mai face apariția.