„Autohtonul” Dragobete a fost devansat de Ziua Îndrăgostiților, sărbătoare împrumutată de peste Ocean, devenind astfel neoficial Ziua Îndrăgostiților la noi. În ciuda acestui aspect, studiile arată că 79% dintre oameni sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților deoarece se simt constrânşi de presiunea socială şi comercială, arată Statista.com.

Psihologul Lenke Iuhoş spune că există şanse mult mai mari ca înainte cu două săptămâni sau după această sărbătoare, relațiile să se destrame, deoarece mulți dintre noi nu ştim să ne comportăm „aşa cum trebuie” în aceste zile festive. În spatele acestui fapt stă presiunea socială, care ne îndrumă spre veşnicul „aşa se face”.

„Mulți băieți intră în panică în această perioadă deoarece nu ştiu care sunt aşteptările partenerului, le este teamă să nu dezamăgească, probabil nu au atâția bani pentru cadourile sofisticate pe care le aşteaptă partenerul, şi de cele mai multe ori aleg calea cea mai simplă: aceea de a se eschiva şi de a găsi motive de ceartă, sperând într-o despărțire temporară în preajma zilei de 14 februarie”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Mai mult decât atât, specialistul afirmă că 3 factori esențiali îi împing pe bărbați să prefere despărțirea în preajma sărbătorii decât să nu se ridice la aşteptările partenerului:

Aşteptările prea înalte

„Pentru mulți, Sfântul Valentin vine cu o mulțime de aşteptări, inclusiv cadouri, mese speciale şi localuri romantice. Cu toate acestea, cu cât aşteptările sunt prea ridicate, cu atât mai uşor s-au creat premizele unei dezamăgiri, deoarece partenerul poate fi pus față în față cu realitatea, care nu se potriveşte cu speranțele acesteia nerealiste. De asemenea, multe cupluri care aleg să intre într-o relație sperând că totul va fi roz şi că băiatul îi va face toate poftele, ajung până în stadiul în care pot apărea dezamăgirile şi disfuncțiile în cadrul relației”, explică psihologul Lenke Iuhoş.

Comparația cu alții

„Datorită sau din cauza Facebook sau Instagram, cu toții putem vedea că x sau y merg de Ziua Îndrăgostiților la restaurante de lux, concerte sau evenimente cu un standard ridicat, iar de cele mai multe ori aceste experiențe vor fi idealizate înainte ca acestea să se întâmplă. Atunci intervine un moment ciudat în viața unui cuplu, deoarece partenerul se va simți complexat că nu va putea oferi iubitei o seară magică precum vede pe rețelele de socializare la apropiați. Aceste comparații pot duce la nemulțumiri cu privire la modul nostru de a sărbători, chiar dacă în acest moment a fost perfect plăcut şi satisfăcător”, declară psihologul.

Acutizarea problemelor în cuplu

„Chiar dacă poate suna paradoxal, Ziua Îndrăgostiților poate chiar să acutizeze problemele pe care le avem deja în cuplu, deoarece gândul ascuns adânc în subconştientul nostru - de „seară perfectă” - va ieşi la iveală şi va fi extrapolat către gândul de „relație perfectă”. În preajma sărbătorii de 14 februarie, avem tendința de a exagera unele gânduri, sentimente şi fapte, deoarece suntem de părere că nu se ridică la aşteptările unei „relații perfecte”. De asemenea, coroborând emoțiile exagerate cu presiunea socială, sentimentele noastre negative se pot intensifica într-o relație disfuncțională şi poate escalada în reproşuri, certuri sau chiar despărțiri temporare sau definitive”, conchide psihologul.