O situație fără precedent a avut loc recent într-o familie din România. Părinții din Suceava, cărora li s-a refuzat încreștinarea pruncului, au găsit o soluția disperată și au transmis pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuților motivul absurd pentru care doi preoți au refuzat să le boteze copilul: părinții nu erau încă cununați, bebelușul nu are nume de sfânt, iar nașii de botez sunt prea bătrâni.

“Bună ziua! Aș dori să mă informați dacă un preot creștin ortodox poate refuza botezul unui prunc născut din părinți creștini ortodocși. Un preot a refuzat botezul copilului pentru că părinții nu sunt cununați încă, pentru că nașii copilului nu sunt bătrâni și pentru că numele ales de părinți nu e de sfânt, deși copilul are două nume, printre care și unul de sfânt (Alexandru). Părinții apoi au încercat la altă parohie din zona natală a mamei, însă acesta a refuzat pe motiv ca părinții nu fac parte din parohie și nu vrea să pornească război cu celălalt preot! Un prunc așteaptă să fie fie botezat și este refuzat pe motive ce nu țin de Sfintele Taine și nici de rânduielile bisericești! Vă mulțumesc pentru răbdarea de a-mi citi mesajul și sper că mă veți îndruma înspre o rezolvare! Bunul Dumnezeu să vă lumineze!”, se arată în mesajul publicat pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuților.

IPS Calinic, într-un mesaj public pe site-ul oficial al Arhiepiscopiei a explicat că nici nu preot nu poate refuza Sfânta Taină a botezului, cerând tot o dată numele preoților în cauză pentru a lua măsuri.

“Doamne, ajută!

Niciunui copil nu îi poate fi refuzată Taina Sfântului Botez, indiferent de condițiile în care a fost născut. Dacă cele despre care faceți vorbire s-au întâmplat în județul Suceava, respectiv în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, vă rugăm să ne spuneți, pentru a lua măsurile ce se impun.

Sărbători cu bine!”, a transmis IPS Calinic.