O mamă a trei copii a povestit pe rețelele de socializare întâmplarea prin care ea și familia ei au trecut și din care speră să învețe fiecare mamă, astfel încât să nu se ajungă la tragedii. Copilul ei înghițise o baterie rotundă, de mici dimensiuni, iar coșmarul s-a declanșat atunci când și-a dat seama că micuțul ei nu mai respiră.

„Este îngrozitor să vezi cum copilul tău nu mai respiră, nu mai are ochii deschiși, iar medicii ți-l smulg din brațe, pentru a-l opera ca să-i salveze viața. Era martie 2020 și seara a început normal, fără să anunțe spaima ce ne va cuprinde sufletele în scurt timp. Soțul meu era afară și frigea niște burgeri, iar eu în bucătărie, pregăteam alte mâncăruri pentru cină.

Într-o fracțiune de secundă viața noastră a fost dată peste cap, când fiul nostru a bătut în ușa de sticlă, arătându-i tatălui său că are ceva în gură. Soțul meu a strigat la mine spunându-mi că fiul nostru a înghițit probabil o monedă.

Fiind asistentă medicală, mi-am evaluat imediat copilul să văd dacă prezintă semne de sufocare. Din fericire respira și încă avea culoarea roz, nu părea să se chinuie prea tare. Plângea strigând: „Bănuț, mami!” apoi am încercat să-l fac să elimine obiectul, intuind că acesta se află încă la nivelul gâtului”, relatează mama copilului.

Ashley Mendez și copilul ei au ajuns la Urgențe cu Ambulanța, acolo unde copilului i s-a făcut o radiografie. Inițial, chiar și medicii au fost convinși că este vorba de o monedă. Totuși, la o privire mai atentă pe imaginile de la radiografie, situația avea să ia o întorsătură neașteptată.

mamaplus

„Când a ajuns pe mâna chirurgilor radiografia, aceștia ne-au întrebat dacă nu cumva băiatul nostru a avut acces la o baterie plată (gen buton) care este destul de mică. Eu și soțul ne uitam unul la altul și amândoi am răspuns imediat că nu, absolut deloc. Apoi mi-am amintit brusc de cântarul meu de bucătărie.

Cântăream ingredientele în timp ce găteam, iar fiul meu a luat cântarul și s-a jucat câteva clipe cu el pe podeaua din bucătărie, dar l-a văzut mama soacră și l-a îndepărtat de el. Nici prin cap nu ne-a trecut că el ar fi putut să aibă acces la bateria cântarului, pe care o schimbăm destul de rar.”, povestește mama copilului.

Medicii au decis să îl opereze de urgență, iar intervenția trebuia să dureze între 15 și 30 de minute.

„După o oră a venit o asistentă la noi și ne-a spus că medicul întâmpină probleme în scoaterea bateriei din gâtul micuțului, așa că a trebuit să ceară ajutorul chirugilor de la ORL. A mai trecut o oră și abia atunci am aflat că au reușit să-i scoată bateria din gât. Când am intrat să-l vedem, copilul meu era la terapie intensivă, intubat, cu analgezice, antibiotice și sedative.

Rezultatul RMN-ului nu a fost deloc încurajator. Se pare că polul pozitiv al bateriei a creat aparent o încărcătură negativă cu vasele de sânge din spatele esofagului fiului meu. Acest lucru a format un fel de magnet între baterie și sânge.

Bateria a început să erodeze țesutul esofagian al copilului meu, lăsându-i efectiv o gaură în gât. Dar asta nu era tot: copilul avea și o infecție la nivelul pieptului, datorită fluidelor care nu au mai circulat normal fiind blocate de baterie.”, mărturisește femeia.

mamaplus

Recuperarea s-a dovedit a fi extrem de anevoioasă pentru copil. A urmat un lung tratament cu antibiotice pentru a scăpa de infecție și pentru a ajuta la închiderea găurii din gât, dar și o lungă perioadă de monitorizare după externare.

Mama băiatului și-a dorit să tragă un semnal de alarmă în rândul părinților, iar astfel de incidente să nu mai aibă loc. Astfel de baterii mici și plate sunt adesea folosite în micile aparate electrocasnice, dar și în numeroase jucării pentru cei mici.