Republica Moldova va trece în acest an la ora de iarnă, astfel că în noaptea de 30 spre 31 octombrie, acest fapt se va ântâmpla de rând cu statele Uniunii Europene. Se întâmplă după ce Guvernul a avizat negativ proiectul propus de Partidul Șor privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.

”Se consideră potrivită revenirea la problema privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei și stabilirea orei locale ca urmare a examinării suplimentare cu abordare de armonizare unitară la nivel regional”, se arată în avizul Guvernului.

Și asta în condițiile în care, la nivelul Uniunii Europene, deși s-a discutat acest subiect, nu a fost luată o decizie finală. Iar asta înseamnă că statele UE vor trece și în acest an la ora de iarnă.

„Anul acesta vom trece și noi la ora de iarnă. Trebuie să ne racordăm la aceste practici, ca să fim într-un pas cu UE”, a precizat premierul Natalia Gavrilița.

Precizăm că, la 26 martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, măsura urmând să fie aplicată din 2021. Însă, Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat-o și, respectiv, propunerea nu a fost adoptată și nu a intrat în vigoare.

În acest an trecerea la ora de iarnă va avea loc în ultima duminică din luna octombrie. Astfel, în noaptea dintre 30 și 31 octombrie acele ceasornicelor vor fi mutate cu o oră în urmă.