De Mărțișor, vechiul se reînnoiește, iar tradițiile, obiceiurile si datinile vechi de mii de ani sunt readuse în centrul atenției. În mod tradițional, Mărțișorul se prinde în piept sau la mâna înainte de răsăritul soarelui, în zorii zilei. Purtat la încheietura mâinii sau în piept, șnurul în firicele de alb și roșu capătă semnificații aparte. Albul semnifica masculinitatea, rațiunea și sobrul asociat masculinității, iar roșul simbolizează feminitatea, senzualitatea, iubirea, bucuria de a trăi.

Credințele românești străvechi investesc mărțișorul cu puteri deosebite.

În anumite zone ale Moldovei, se mai păstrează și astăzi un obicei frumos: persoanele de sex feminin trebuie să poarte la gât, agățate de un șnur în roșu și alb, monede de aur sau de argint. În vremurile de odinioară însă, această monedă trebuia purtată timp de 12 zile după care era folosită pentru a cumpără o felie de brânză albă, dulce și frumoasă. Astfel, fața care a purtat acea monedă drept mărțișor avea să fie dulce și frumoasă tot timpul anului. Totodată, tenul său rămânea luminos și neted pentru o perioadă îndelungată de timp.

De asemenea, în anumite zone ale țării, datina spune că mamele trebuie să prindă la mâna copilului sau la gât o moneda de argint. Copilul care va purta acest mărțișor va fi precum argintul: curat și sănătos, fiind ferit de friguri totodată.

Mamele care agață mărțișorul în pieptul copilului sau la încheietura mâinii trebuie să se ferească să nu fie văzute de femeile însărcinate. Ori altfel, copilul care se va naște va avea un semn pe chipul său.