Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în Iordan. Astfel, ziua de 20 ianuarie încheie ciclul sărbătorilor de iarnă pe stil vechi.

Potrivit cărților bisericești, Sfântul Ioan mai este numit și Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunțat venirea lui Hristos. Sfântul Ioan a fost fiul rabinului Zaharia și al cuvioasei Elizaveta, iar nașterea sa a fost vestită de îngeri.

A crescut în deșert, pregătindu-se de marea slujire prin post și rugăciune. A trăit acolo până la vârsta de treizeci de ani, când Dumnezeu l-a chemat să predice poporului evreu.

Trimis să anunțe vestea cea bună a venirii lui Hristos, Ioan își împlinește misiunea botezându-l pe Iisus în apele Iordanului. Ioan Botezătorul a avut o moarte de mucenic, i-a fost tăiat capul din ordinul regelui Irod Antipa.

Tradiții de Sfântul Ioan Botezătorul

În ziua marelui praznic închinat Soborului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, la sate și la orașe, de secole, se păstrează unele tradiții. La biserică se sfințesc bucate și vin alb, după care sunt aduse acasă sau sunt împărțite săracilor, în primul rând persoanelor care poartă numele de Ioan. În această zi, nu se bea vin roșu, care amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan.

Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu apă sfințită (agheasmă nouă), pentru ca el să fie ferit de boli și necazuri tot timpul anului. Se mai spune că de Sfântul Ioan este interzisă folosirea cuțitului, toate alimentele de la masă fiind rupte cu mâna. De asemenea, nu trebuie folosită mătura, se spune că măturatul ar deranja liniștea morților.

În familiile în care au murit rude în condiții suspecte, se fac pomeniri la biserică – se citește pomelnicul cu numele decedaților și se dau de pomană pachete cu bucate preferate de cei plecați în eternitate în mod neașteptat. Din această zi, timp de trei zile, casa se stropește cu agheasmă. Totodată, candela va arde în tot acest interval, pentru ca în acea familie să se ia doar decizii înțelepte, chibzuite și discuțiile să nu degenereze în tensiuni și în gesturi necugetate.

În unele regiuni, Sfântul Ioan este numit „ocrotitorul pruncilor”, deoarece acesta îi apără pe copii de rele și are grijă ca aceștia să nu moară nebotezați. 

În Republica Moldova 103112 de bărbați poartă prenumele Ion și 4498 de femei se numesc Ioana.