Vreți să aflați cum sunteți? Vă propunem să faceți un test și să înțelegeți, ce fel de mamă sunteți? După care să primiți niște sfaturi, reieșind din rezultatele obținute, cum să aveți o relație mai bună cu copilul dvs.? Sunteți interesată? Atunci începem.

Test. Ce fel de mamă sunteți?

Copilul vă arată cu mândrie desenul pe care l-a făcut. Ce faceți dvs.:

1. Aruncați o privire fugitivă și dați obosită din cap.

2. Răspundeți ”Mmmm, dar ce pată roz e în colț? ”

3. Spuneți ”Vai, ce bravo ești , ești atât de talentat, un adevărat pictor! ”

4. Examinați atent desenul și lăudați copilul pentru efort, menționând că astăzi el a desenat mai bine, decât data trecută.

Copilul vă povestește despre ziua pe care a avut-o. Ce faceți dvs.:

1. Îi spuneți copilului că sunteți ocupată și nu aveți timp pentru el.

2. Ascultați fără atenție, fiind cu gândul la serviciu.

3. Încercați să înțelegeți din ceea ce spune copilul, dacă nu are acum probleme.

4. Îi puneți întrebări, pentru a afla mai multe.

Copilul este indispus și supărat de interdicția dvs. și protestează activ: Ce faceți dvs.:

1. Autoritar declarați că ”va fi așa cum am spus eu”.

2. Cedați în fața cerințelor copilului.

3. Încercați să rezolvați conflictul, începând o discuție.

4. Ieșiți din odaie, lăsându-l pe copil să se liniștească.

Copilul vă roagă să-i cumpărați o jucărie nouă. Ce faceți dvs.:

1. Nu-i cumpărați, motivând decizia prin ”păi ai un milion de astfel de jucării” sau ”eu nu am bani acum”.

2. Dacă aveți posibilitate, cumpărați ceea ce vă roagă, fără condiții.

3. Îi cumpărați punându-i o condiție: ”îți cumpăr dacă vei spăla timp de o săptămână vesela după tine” sau ”vei face curat în odaia ta”.

4. Încercați să sustrageți atenția copilului prin ceva mult mai util și artistic.

Copilul foarte mult timp își face temele. Ce faceți dvs.:

1. Nu-l ajutați deloc, pentru că sunteți prea ocupată.

2. Îl ajutați, însă repede vă enervați și strigați la el ”Cum oare nu poți să înțelegeți aceasta?”

3. Conștientizând, că în procesul de efectuare a temelor, pierdeți controlul asupra dvs. chemați în ajutor soțul sau bunica.

4. Încercați prin diverse metode să-i explicați subiectul, care a provocat dificultăți, fără a ridica vocea sau a-l insulta.

În week-end aveți o mulțime de treburile casnice, la care se mai adaugă și raportul pentru serviciu, iar copilul vă roagă să mergeți pentru toată ziua în parc cu toată în familia. Ce faceți dvs.:

1. Nu mergeți nicăieri sau trimiteți copilul cu tata, bunica sau bona.

2. Lăsați toate treburile deoparte și savurați timpul petrecut alături de familie.

3. Îi propuneți mai întâi repede să terminați împreună treburile prin casă, după care să mergeți în parc, iar raportul îl veți face noaptea.

4. Din timp planificați zilele de odihnă, pentru a avea suficient timp pentru toate, iar fiecare să reușească să facă ce vrea și ce trebuie.

Copilul s-a certat cu prietenul, și indispus a venit la dvs. să vorbiți despre aceasta. Ce faceți dvs.:

1. Îi spuneți că problemele lui sunt o nimica toată și că trebuie să se gândească mai mult la școală.

2. Îi spuneți, că singur trebuie să-și rezolve problemele cu prietenii și îl trimiteți în odaia lui.

3. Îl ascultați și îi dați instrucțiuni, cum să procedeze mai bine în astfel de situații.

4. Îi propuneți să examinați problema și să găsiți câteva soluții de rezolvare.

Test. Ce fel de mamă sunteți?

Rezultatele testului:

Aveți mai multe răspunsuri sub numărul 1? Sunteți o mamă-dictator. Posibil, aveți foarte multe treburi, sunteți singură și nefericită, însă copilul nu poartă nici o vină pentru asta. El are mare nevoie de dragoste, căldură, grijă și atenție. Autoritatea și lipsa de compromis nu sunt acele calități, cu care cresc oameni fericiți.

Sfatul nostru: străduiți-vă să acordați mai multă atenție copilului, nu criticați, iertați-i imperfecțiunea, greșelile pe care le face. Învățați să înțelegeți și să acceptați. Copilul – nu este o sursă de iritație, care vă fură timpul în zadar. El este cel mai bun prieten al vostru.

Aveți mai multe răspunsuri sub numărul 2? Sunteți o mamă excentrică și maximalistă. Nu aveți o strategie bine formată în vederea educației copilului, de aceea vă lăsați dusă de emoții în acțiunile voastre.

Astăzi sunteți în dispoziție bună? Îl giugiuliți și îi îndepliniți toate capriciile, îi faceți o mulțime de cadouri. Mâine ați decis că trebuie să fiți un pic mai severă față de copil? Viața micuțului se umple de restricții, care vor dispărea peste câteva zile, iar el așa și nu va înțelege – de ce au fost impuse.

Sfatul nostru: în educația copilului este importantă consecutivitatea, de aceea alegeți pentru dvs. o strategie stabilă, pe care să o urmați zilnic. Străduiți-vă să fiți cât mai consecutivă și echilibrată în fapte, iar acțiunile să fie logice. Rețineți, lumea nu este în culori alb-negru, iar în relația cu copilul trebuie să existe o mulțime de alte nuanțe.

Aveți mai multe răspunsuri sub numărul 3? Sunteți o mamă conștiincioasă și pragmatică, care încearcă să găsească un echilibru dintre posibilitățile sale și cerințele copilului. Aveți timp să ascultați copilul, puteți găsi un compromis și puteți să vă opriți la timp, pentru a nu vă enerva.

Sfatul nostru: dați-i posibilitate copilului să se dea cu părerea cât mai des posibil, să acționeze singur, să învețe ceva, chiar dacă din propriile greșeli. Desigur, că aveți propria experiență de viață, însă nu trebuie să considerați că opinia dvs. este unica și cea mai corectă. Străduiți-vă să vă distrați mai mult timp alături de copil, coborând de pe piedestalul de ”om adult care le știe pe toate”. Imaginea dvs. nu va avea de suferit, ci dimpotrivă.

Aveți mai multe răspunsuri sub numărul 4? Sunteți o mamă înțelegătoare și realistă, care știe când este cel mai bine să taci, iar când trebuie să ceri. Copilul reprezintă interes pentru dvs. ca personalitate, și nu ca o metodă de a vă demonstra posibilitățile de părinte. Limitele dvs. sunt flexibile, iar deseori copilul se află la egalitate cu dvs., care trebuie doar ajutat, și nu să faci totul pentru el.

Sfatul nostru: cu fiecare an, copilul devine mai matur, iar momentele educative, în care va trebui să luați decizii corecte de asemenea vor fi mai multe. Străduiți-vă să păstrați strategia unică câștigătoare, chiar și atunci când micuțul se va transforma într-un adolescent rebel sau un tânăr obraznic, formând relații de încredere cu copilul deja acum.

Rețineți, acesta este doar un test, iar în realitate sunt puține mame perfecte. De cele mai multe ori, fiecare mamă poate fi diferită în dependență de circumstanțe. Cel mai important însă este cum sunteți în majoritatea cazurilor.

Iar dumneavoastră ce fel de mamă sunteți în urma testului nostru?