Timp de trei luni, 192 de minori din Moldova au fost depistați în locuri publice fără supravegherea părinţilor. Dintre aceștia, 82 au abandonat domiciliul, iar 70 practicau vagabondajul şi cerşitul. Acesta este rezultatul operațiunii „Grija”, desfășurat timp de trei luni de către Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP.

În această perioadă, polițiștii, în comun cu autoritățile administrației publice locale au verificat în jur de 30 de mii de zone de agrement şi locuri des frecventate de minori printre care: parcuri, subsoluri, construcţii abandonate, gări auto şi feroviare.

De asemenea, au fost vizitaţi la domiciliu peste 2 600 de copii aflaţi în situaţii de risc și peste 1800 de familii aflate la evidența Poliției.

Pe tot parcursul campaniei polițiștii au discutat cu părinții și copiii despre siguranță, oferindu-le recomandări și date de contact în caz că nimeresc de primejdie.

În acest context, Poliția reamintește părinţilor și reprezentanţilor legali:

  • să supravegheze în permanenţă copiii pentru a evita cazurile de dispariţii, accidente de circulaţie și vătămări corporale din neatenţie;
  • să discute deschis cu copilul şi să-i spună ce trebuie să facă în situaţia în care se rătăceşte;
  • să explice copiilor că au voie să plece de la domiciliu doar cu permisiunea adulților, să spună întotdeauna unde şi cu cine pleacă și să nu comunice cu persoane străine;
  • să interzică copiilor să se joace în zonele aglomerate sau în adiacentul părţii carosabile.