Modul în care le vorbim copiilor le arată cum vrem ca ei să ne vorbească la rândul lor. De aceea, este foarte important cum te adresezi celor mici. Părinții trebuie să-i iubească, să-i protejeze și să-i binecuvânteze, dar nu să-i blesteme. Asta ne învață părintele Porfirie, fost monarh și mare duhovnic grec contemporan de la Muntele Athos.

„Părinții trebuie să-i binecuvânteze, nu să-i blesteme sau să-i certe, căci fiecare om care binecuvântează răspândește binele, iar fiecare om ce blesteamă răspândește răul”, spunea părintele Porfirie.

Acesta a dat și un exemplu pe care îl cunoștea din viața reală:

„Odată, copilul unei mame s-a dus la joacă, deși mama îl rugase să ducă măgarul la câmp. Când s-a întors copilul acasă, mama, toată numai nervi, l-a blestemat în toate felurile grosolane care le ies din gura oamenilor nesăbuiți și fără legătură cu Biserica. Atunci, copilul a luat măgarul și a plecat. Pe drum, a căzut de pe măgar, s-a lovit rău cu capul de o piatră și a murit. Niște trecători l-au găsit și l-au dus acasă. Când l-a văzut mama lui, își smulgea părul din cap, dar degeaba, răul fusese deja făcut. De aceea, este bine să binecuvântăm mereu, căci binecuvântarea atrage binele, iar blestemul atrage răul, nenorocirea, nefericirea.”

Sursa