Începând cu anul viitor, în Republica Moldova ar putea fi deschise mini-creşe, iar activitatea bonelor va fi reglementată prin lege. Ministerul Muncii şi Protecției Sociale lucrează la elaborarea unui astfel de proiect. Din septembrie, familiile cu copii, incluse în programul social, vor beneficia de ajutoare sociale mai mari din partea statului.

Potrivit statisticilor, 52 la sută dintre familiile sărace din Republica Moldova sunt familiile cu copii. Pentru a le sprijini, statul a decis să opereze modificări la sistemul de ajutor şi să majoreze, din septembrie, alocațiile sociale. Asta va duce şi la creşterea numărului de beneficiari incluşi în program.

„Cu tot suportul care vine din partea statului noi nu  reuşim să scoate aceste familii din sărăcie. Ele continuă să fie acolo, în special cele cu trei şi mai mulți copii şi atunci am considerat că este important să punem asta ca prioritate. 

Reforma a fost pornită şi ea o să se finalizeze în luna septembrie, când nemijlocit o să intre primele plăți majorate. În medie, o plată de ajutor social este de 600 de lei, dar va fi semnificativ mai mare, practic dublu de ceea ce este la moment”, susține Dan Perciun, deputat, preşedintele Comisiei Protecție Socială.

În Parlament a fost înregistrat recent un proiect de lege care prevede extinderea perioadei în care poate fi oferit concediul de paternitate de  la 56 de zile până la un an. Proiectul prevede şi crearea unui program flexibil de muncă pentru părinți. 

Ministerul Muncii a anunțat că lucrează la elaborarea unui proiect care prevede deschiderea mini-creşelor şi reglementarea activitații bonelor. Asta în condițiile  în care, rata de acoperire cu servicii de creşă pentru copii sub 3 ani în Republica Moldova este sub 20 la sută, iar în Chişinau de doar 12 la sută.

„Elaborăm un cadru mai flexibil dar securizat pentru apariția unor mini-creşe sau pentru a reglementa activitatea bonelor la domiciliu, inclusiv a bonelor care primesc la ele acasă copii. O persoană va putea să se înregistreze în calitate de îngrijitor pentru copii de vârstă timpurie, dacă este certificată şi dacă se înregisrează oficial.”, a subliniat Marcel Spatari, ministrul Muncii şi Protecției Sociale.

Ministerul intenționează să creeze şi un Fond public de finanțare a creşelor şi un mecanism de acordare a tichetelor de creşă.

„Dacă standardele vor funcționa, de ce să nu subvenționăm aceste mini-creşe? Astfel de soluții există la nivel internațional, în Germania se numesc mame de zi”, a mai adăugat Marcel Spatari.

Fondul ONU pentru Populație salută inițiativele legislative propuse şi cele aprobate recent de autoritățile de la Chişinău.

„Fiind întrebată populația RM în ce măsură reuşeşete să  combine viața de familie şi porfesională doar 5% au spus că reusec să  facă acest lucru. Ceea ce indică că există un teren foarte mare de lucru. Atunci când țările oferă şansa de partajare a concediului de îngrijire a copiilor, ore flexibile de muncă, toate acestea pe termen lung au un impact foarte benefic asupra dezvoltării cognitive al copiilor, asupra relațiilor pozitive în cuplu”, afirmă Natalia Plugaru, reprezentantă UNFPA Moldova.

În prezent, sunt în proces de eleborare standardele de ocupare pentru bone. De la întâi septembrie vor fi organizate cursuri pentru certificarea profesională a acestora.