Psihologii confirmă că lecțiile online, desfăşurate pe o perioadă mare de timp, afectează sănătatea elevilor. Apar lipsă de motivație, stări de anxietate sau probleme de somn. Din acest motiv, unii părinți cer redeschiderea şcolilor deși riscul de infectare cu noul coronavirus este tot mai mare în rândul copiilor. Sunt argumente pro şi contra, dar decizia trebuie să aparțină doar specialiştilor şi trebuie să asigure siguranța elevilor, informeaza TVR Moldova.

Ala Revenco, directorul Asociației "Părinții Solidari" susține că studiile online afectează emoțonal şi fizic copiii. Unii au deja probleme de vedere, dureri de cap şi chiar depresie. O altă problemă este că unii elevii şi-au pierdut motivația pentru şcoală şi din cauza programei neadaptate necesităților.

Specialiştii susțin că apar tot mai des probleme emoționale iar psihologii sunt tot mai căutați pentru sfaturi.

”Practic s-a triplat cererea mamelor cu copii şi copiimanifestă diferie stări în funcție de vârstă. Foarte multe adresări cu stări de tristețe, lipsă de motivație, probleme de somn, irascibilitate la copii mici, pentru că nu ştiu să-şi manifeste emoțiile”, susține psihologul Cezara Dilevschi.  

Preşedintele Asociației "Părinții Solidari" susține că în perioada stării de urgență cele mai dure restricții au fost aplicate sistemului de învățământ.

”Chiar dacă avem declarată situație excepțională, dar nu avem caz excepțional, avem multe şcoli, unde nu avem cazuri de îmbolnăviri. Avem localuri deschise, avem magazine, mall-uri deschise, avem transport arhiplin. Restricțiile de circulație sunt doar pe timp de noapte, ziua du-te unde vrei, cu cine vrei”, afirmă Ala Reveno, director executiv ”Părinții Solidari”.

Reprezentanții asociației solicită autorităților să permită revenirea în clase a elevilor din clasele primare iar profesorii să fie testați împotriva noului coronavirus. Elevii au revenit la învățământul online, de pe 1 aprilie, când a fost declarată stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. Premierul interimar a confirmat că sunt tot mai multe cazuri grave de îmbolnăvire la minori cu vârste intre 11 şi 17 ani şi tendința este la nivel mondial. Primarul Chişinăului, Ion Ceban, a declarat că, din toamnă, s-ar putea reveni în bănci doar în instituțiile de învățământ unde 70 la sută dintre cadrele didactice sunt vaccinate.