mamaplus

Preotul Maxim Melinti, despre invidia moldovenilor: „Nu căuta să plătești slujbe la biserică pentru a face cuiva rău!”

-
//
21.11.2019

Ura și invidia într-o societate sunt niște sentimente dobândite în timp, care-l macină pe om atunci când cei din jur au ceva în plus față de el.

Cum ne afectează și cum putem elimina invidia, aflăm de la preotul Maxim Melinti, parohul bisericii din Ghidighici, care a vorbit despre acest subiect delicat în cadrul unui interviu TV.

Părintele definește acest sentiment drept o maladie a conștiinței noastre.

„Invidia este un ulcer, o problemă și o maladie a conștiinței noastre. Dacă nu știi să stăpânești aceste emoții, atunci invidia te destabilizează.

Aici ajungem la a 10-a poruncă: Să nu poftești ceea ce este al aproapelui tău - copii, soție frumoasă, like-uri pe Facebook și Instagram. Acestea tot au devenit niște instrumente prin care se provoacă invidie și ură. Cu părere de rău, există o întrecere.”

Preotul Maxim Melinti îndeamnă oamenii să nu fie superstițioși și să nu apeleze la ața roșie pe mână ca un talisman împotriva invidiei și răutății celor din jur.

„Nu trebuie să ne blocăm, nu trebuie să umblăm cu ață roșie pentru deochi, fel de fel de chestii, talismane... Nu funcționează, n-are treabă! Nu trebuie să tragem atenție la aceste lucruri.”

Maxim Melinti consideră că iubirea întotdeauna învinge și este sentimentul cu care putem câștiga chiar și în fața oamenilor înrăiți.

„Atâta timp cât eu mă gândesc să dăruiesc și să iubesc cât mai mult, pe mine nu mă interesează că cineva mă invidiază, mă urăște și mă face rău sau pune ceva la cale... Nu mă interesează categoric! Nu caut să plătesc slujbe la biserică pentru a face cuiva rău! Condiția mea este să iubesc cât mai mult și să demonstrez acelui om că bunătatea mea nu are hotar și să-l răsplătesc cu aceeași grijă și dragoste pe cel care „poate” mă invidiază.”

Părintele, așa cum ne-a obișnuit, oferă sfaturi înțelepte pentru întreaga comunitate:

„Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți! Asta înseamnă să-l accepți așa cum este el și, exact cum spune Scriptura, să te bucuri atunci când el se bucură și să plângi atunci când el plânge.”