Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI a dat start Campaniei de prevenire a cazurilor de prăbușire sub gheața subțire a bazinelor acvatice.

mamaplus.md

Salvatorii vor monitoriza iazurile și lacurile din Republica Moldova pe parcursul sezonului rece a anului și vor atenționa cetățenii despre pericolul prăbușirii sub gheață. Zeci de oameni care au ieșit ieri dimineață la pescuit pe lacul din localitatea Vatra au fost instruiți de către angajații IGSU.

Aceștia i-au îndrumat pe oameni să respecte regulile de securitate și să fie prudenți. Potrivit specialiștilor, stratul de gheață devine un pericol pentru pescari și minori în timpul de iarnă, în special atunci când temperatura aerului oscilează între valori de minus și plus. Este strict interzis ca oamenii să iasă pe gheață dacă stratul format nu depășește 8-10 cm. Deteriorarea gheții pune în pericol sănătatea și viața oamenilor. Totodată, salvatorii atenționează maturii să nu lase copiii nesupravegheați în preajma bazinelor acvatice în timpul iernii.

Mai mult, părinții sunt rugați să interzică strict copiilor schiatul, patinajul, dar și ieșirea pe gheață. În situațiile în care sunt observate persoane în pericol, trebuie apelat prompt Serviciul Unic de Urgență 112. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va continua Campania de prevenire a cazurilor de înec în perioada rece a anului în preajma mai multor râuri și iazuri din țară, acordând o atenție deosebită siguranței minorilor, în special pe parcursul vacanței de iarnă. Potrivit datelor IGSU, în anul 2018 patru persoane s-au prăbușit sub gheața bazinelor acvatice.

Sursa: diez.md