Un studiu realizat de Science despre țările care și-au redeschis școlile în pandemia COVID-19, arată că cei mici se infectează rar și virusul se transmite greu de la ei la ceilalți membri ai familiei. Studiu susținut și cercetările altor oameni de știință.

Un primar din nordul Italiei, în prima lună a stării de urgență, a fost filmat când striga la doi copii care jucau ping-pong: “Mergeți acasă! Hai, pe Playstation!”. Ceva ce nu credeam că vom auzi vreodată din gura unui adult care, până la pandemia de COVID-19, nu știa cum să-i scoată pe cei mici la joacă în aer liber.

1 din 4 tineri din România și-a petrecut timpul pe rețelele de socializare și pe canalele de streaming online, în carantină, arată studiul Insights PulseZ. Școala a fost tot online. Și timpul petrecut în fața ecranelor nu are cum să nu-și pună amprenta pe starea copiilor. 

Întrebarea legitimă pe care și-o pun multe state ale lumii astăzi este dacă nu cumva păstrarea școlilor închise face mai mult rău decât bine.

Pediatri și profesori din Marea Britanie au înaintat o scrisoare deschisă, semnată de mai mult de 1.500 de membri ai Royal College of Paediatrics and Child Health, în care spun că “să ții școlile închise în continuare va lăsa urme de neșters asupra unei generații întregi”, citează Corriere.

Pur și simplu, educația online nu poate suplini cu totul educația necesară copiilor. De aceea, 20 de țări au deschis deja școlile din iunie, iar altele, precum Taiwan, Nicaragua și Elveția, nu le-au închis deloc.

Cum întreaga planetă parcă este parte dintr-un experiment, fără a se ști rezultatul, și în ceea ce privește școlile, fiecare țară a tot experimentat.

Revista Science a analizat redeschiderea școlilor din Africa de Sud, Finlanda și Israel și a reieșit că cei mai mici dintre copii foarte rar se infectează cu COVID-19 și la fel de rar duc virusul acasă sau îi infectează pe membrii familiei.

Evident, există riscuri, dar minime. Corriere a răspuns la cele mai frecvente întrebări legate de redeschiderea școlilor:

Care este probabilitatea, în cazul copiilor, să se infecteze și să transmită coronavirusul?

Copiii mici se pot infecta, dar se pare că nu sunt contagioși, potrivit studiului realizat de Institutul Paster în șase școli elementare. 3 din 10 copii de gimnaziu aveau anticorpi deja și 4 din 10 profesori aveau anticorpi, mai arată studiul. Formele de boală pe care le fac copiii sunt ușoare.

Putem să-i lăsăm pe copii să se joace împreună ca înainte de pandemie?

Copiii trebuie să stea în aer liber cât mai mult, trebuie lăsați să alerge și să se joace cu colegii din aceeași clasă. Sfatul este chiar ca multe dintre lecții să se desfășoare în aer liber. În privința elevilor mai mari, aceștia ar fi bine să stea la distanță de măcar un metru unul de altul. 

În Olanda, de exemplu, nu se cere nicio formă de distanțare până la 17 ani, în ciuda cererilor pediatrilor ca regulile de distanțare să fie respectate și de copiii peste 12 ani. În Israel, când s-au redeschis școlile, elevii erau așa entuziaști, că au uitat repede de reguli.

Copiii trebuie să poarte și ei mască?

Da și nu. Purtarea măștii este foarte importantă în limitarea contagiunii, însă pentru copii e foarte greu să o poarte cum trebuie și să țină minte să n-o atingă, cu atât mai puțin în cazul celor mici. Doar că atunci când nu se poate menține distanța, ar fi bine să fie purtată masca, măcar de către copiii mai mari. În țări precum China, Coreea de Sud, Japonia și Vietnam, masca era o obișnuință chiar dinainte de pandemie.

La ce să ne așteptăm de acum încolo?

Pentru copiii din țările sărace, unde spațiul școlar nu poate fi readaptat pentru redeschidere, întoarcerea la școală se va amâna.

Chiar și până la găsirea vaccinului, cum e în Filipine. În Europa, unde există mijloace, este mai înțelept să redeschizi școlile. Există medici care susțin că dacă îi ții pe copii departe de școală, nu se îmbolnăvesc de COVID, dar sunt alte riscuri medicale, fiindcă: nu fac activitate fizică, dorm prost, au probleme de alimentație, depresie, anxietate, sentimentul de izolare li se accentuează. La care se adaugă stresul din familie – poate părinții au rămas fără un loc de muncă sau, în cazuri dramatice, copiii devin victimele violenței.

Așadar, e bine să fie deschise școlile? Studiile de până acum merg în această direcție, accentuând faptul că trebuie totuși impuse și anumite reguli.