Pentru mulți părinți, decizia de a avea un al doilea copil se face cu speranța că nu poate fi cu mult mai rău cu doi decât cu unul. Dar un studiu recent arată că această logică este eronată: al doilea copil crește presiunea timpului și dăunează sănătății mintale a părinților.

Scopul studiului a fost acela de a vedea ce se întâmplă cu presiunea timpului și cu sănătatea mintală a părinților, pe măsură ce primul copil se naște, crește și apare apoi al doilea copil. Cercetătorii în domeniul sănătății spun că stresul cronic este cel mai dăunător pentru sănătate și bunăstare, contribuind la apariția bolilor cardiovasculare, obezitate și alte boli grave.

Oamenii de știință nu vor să sugereze că cei mici sunt de vină pentru bolile de inimă ale părinților – ci mai degrabă se întreabă dacă nașterea primului copil și al celui de-al doilea au efecte pe termen scurt sau pe termen lung asupra presiunii pe timpul părinților și, din cauza asta, efecte asupra sănătății mintale.

Prin urmare, s-a constatat că sănătatea mintală a mamei se îmbunătățește după nașterea primului copil și rămâne stabilă în următorii câțiva ani. Dar, odată cu cel de-al doilea copil, sănătatea mintală a mamei scade brusc și rămâne scăzută.

Motivul: Al doilea copil intensifică sentimentele mamei de presiune temporală. Tații primesc un stimulent pentru sănătatea mintală cu primul lor copil, dar, de asemenea, văd declinul sănătății mintale cu al doilea copil. Dar, spre deosebire de mame, sănătatea mintală a tatălui se ridică în timp. În mod evident, tații nu se confruntă cu aceleași presiuni cronice ca și mamele pe termen lung.

În plus, efectele copiilor asupra presiunii timpului mamei nu sunt de scurtă durată, ci mai degrabă este un stres cronic, care le macină încet sănătatea.

Ca atare, mamele au nevoie de sprijin pentru îngrijirea copiilor.

Familia extinsă, dar și instituțiile pot contribui la îmbunătățirea sănătății mintale a mamei – de exemplu, prin autobuze școlare, programe afterschool și politici flexibile la locurile de muncă, ce permit o mai bună implicare a tatălui.