Vizita la medicul pediatru este extrem de importantă pe parcursul creșterii și a dezvoltării copilului tău. Tocmai de aceea, ar trebui să depui un pic de efort pentru a pune bazele unei comunicări eficiente cu specialistul. Sunt o mulțime de întrebări pe care să le pui medicului pediatru şi parcă niciodată nu are timpul necesar să-ți răspundă. În plus, sunt lucruri pe care medicul pediatru nu ți le-ar spune niciodată în față. Vezi câteva exemple în cele ce urmează.

 • Vrei să eviți aglomerația la cabinetul medicului pediatru? Programează-te pentru mijlocul săptămânii, dimineața la prima oră sau imediat după prânz.
   
 • Un adevăr pe care un pediatru nu ar putea să ți-l spună în față: Deşi multe studii arată că infecțiile la ureche trec şi fără antibiotice la copiii peste 2 ani, le prescriem oricum. Vrem să simțiți că facem ceva. Iar când copilul se va simți mai bine în două-trei zile de când a luat antibioticul, părinții ştiu că mi-am făcut datoria.”
   
 • Un alt adevăr, la fel de important: ”Ca vaccinul să fie mai puțin dureros, poți alăpta în timp ce i se face injecția. Iar dacă ai un copil mai mare, poți cere o cremă care să-i atenueze durerea de la înțepătură.”
   
 • Mulți oameni spun: „Nu i-am dat antitermic pentru că am vrut să vezi că are temperatură” sau „Nu am folosit nebulizatorul pentru că am vrut să vezi cum respiră”. Te cred pe cuvânt. Să amâni tratamentul îi va face rău copilului tău.
   
 • Dacă spui dinainte „Nu-i place să te uiți în urechea lui!”, îi vei aminti asta şi copilului tău şi deja l-ai setat să nu-i placă nici acum. Te rog să spui „Este timpul să laşi medicul să se uite la urechea ta!”.
   
 • Și încă ceva: ”Chiar dacă îți spun să-ți laşi copilul să plângă până adoarme la loc, nu mă întreba dacă am făcut asta cu copiii mei. Răspunsul va fi NU!”
   
 • Fă o programare pentru fiecare copil la medicul pediatru. Nu veni cu ambii copiii pentru a-i consulta în timpul rezervat unuia dintre ei.
   
 • Fiecare pacient are dreptul la o evaluare corectă. Medicul pediatru are, câteodată, mai puţin de 10 minute pentru fiecare pacient. Pregăteşte o listă de întrebări de-acasă şi începe cu cele mai importante. Dacă ai mai multe întrebări, când faci programarea, spune pentru a-ți rezerva mai mult timp.