Regulile stricte impuse în maternități pentru a stopa răspândirea COVID-19 ar putea avea consecințe fatale pentru copiii născuți prematur, a declarat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Organizația a afirmat că beneficiile medicale ale contactului fizic între părinți şi bebeluşii lor născuți prematur depăşesc cu mult riscul reprezentat de coronavirus. Totodată, multe țări au interzis un astfel de contact din cauza pandemiei, în detrimentul copiilor.

Organizația recomandă "metoda cangurului" în cazul sugarilor prematuri şi al nou-născuților cu greutate scăzută, constând în plasarea copilului direct pe pieptul mamei sau al tatălui cât mai multe ore pe zi posibil. În plus, este recomandat ca aceşti copii să fie alăptați.

Un sondaj internațional în rândul asistenților medicali şi al medicilor a constatat că pandemia a condus la restricții privind contactul bebeluş-părinte. Două treimi din cei 1.120 de respondenți au declarat că vor separa mama de copil dacă rezultatele testelor pentru COVID-19 sunt pozitive.

Un calcul efectuat de OMS a constatat că riscul de deces din cauza restricțiilor legate de contact a fost cu 65% mai mare decât riscul ca un copil să contracteze o infecție letală cu coronavirus în urma acestui contact.

Expertul OMS, Ornella Lincetto, a declarat într-o conferință de presă că ținerea la piept a copilului nu numai că măreşte şansele de supraviețuire pentru bebeluşii prematuri, ci "va reduce, de asemenea, stresul părinților provocat de COVID-19".