Pe rețelele de socializare ale germanilor, mulți părinți au povestit cum este viața în carantină, între munca de acasă, școală la domiciliu și îngrijirea copiilor. Oamenii se declară de-a dreptul epuizați, scrie Deutsche Welle.

"M-am prăbușit plângând pe podeaua din bucătărie," scrie o mămică. "Părinții sunt oameni care poate chiar înainte de debutul pandemiei erau cu nervii la pământ," povestește altcineva.

Pentru majoritatea copiilor, școlile și grădinițele au fost închise complet mai mult de o lună. Unele sunt închise și acum, iar când vor redeschide, prezența copiilor în instituții va fi sporadică. Cum ar trebui să procedeze părinții? Să-i lase în grija bunicilor? Prea mare pericolul de contaminare. Să faca ceva împreună cu vecinii­? Recomandările privind distanțarea socială se cer respectate în continuare. Multor părinți nu le-a rămas altceva de făcut decât să-și faca treaba dimineața devreme sau seara târziu, în timp ce copiii dorm. 

Pe lângă frustrarea de a nu putea face totul cum trebuie, nici munca, nici îngrijirea copiilor, supărarea părinților s-a mai legat și de revenirea la modelul clasic: bărbatul câștigă pâinea pentru familie, iar femeia - deseori angajată doar cu jumătate de normă - trece la cratiță. Chiar și în condițiile în care ambii parteneri lucrează cu normă întreagă, deseori tot femeia se simte responsabilă când e vorba de îngrijirea micuților și a casei.

Sociolog: Reprezentantele sexului frumos se întorc înapoi cu trei decenii

Unele cupluri cu copii povestesc că ajung să le dea celor mici înghețată la micul dejun, sunt înconjurați de munți de piese lego în camera de lucru și că e aproape imposibil să participe la ședințe nederanjați, mai relatează Deutsche Welle.

Într-o emisiune TV, sociologul Jutta Allmendinger a vorbit despre o "retradiționalizare" prin care reprezentantele sexului frumos se întorc înapoi cu trei decenii. Multe mame duc greul măsurilor de combatere a pandemiei, afirmă și președintele Grupului evanghelic pentru familie (eaf), Martin Bujard. Femeile ajung să lucreze zilnic între 12 și 13 ore pentru copii, familie și angajator, iar multe au ajuns la limită.

Părinții, nu numai cei de pe rețelele de socializare, cer ajutoare bănești, solicitare pe care Partidul Verzilor din Germania o susține. Martin Bujard propune o reducere a programului de lucru pentru oricare dintre părinți și acordarea unor compensații pentru cei care înaintează asemenea cereri.