Acolo unde pregătirea și profesionalismul cadrelor medicale își dau mâna cu dotările de înaltă tehnologie ale unităților de neonatologie se întâmplă poveștile de succes, cu finalul fericit al unei vieți de copil sănătos. Dr. Elena Cocîrță, medic specialist obstetrică-ginecologie, detaliază cazul unei gravide care a luptat de la 24 de săptămâni pentru păstrarea sarcinii cu probleme.

Conform clasificării menționate mai sus, această sarcină s-a încadrat la prematuritate extremă. Mai mult decât atât, vârsta de 24 de săptămâni a sarcinii este considerată limita viabilității. Pacienta s-a prezentat la spital cu sângerare pe cale vaginală, a fost internată și pusă sub supraveghere medicală. Sângerarea s-a repetat după două săptămâni, moment în care personalul medical care se ocupa de caz a suspicionat decolarea placentei (separarea placentei de peretele uterin, cu formarea unui cheag de sânge) – o urgență medicală – și a decis efectuarea operației de cezariană.

„A fost extrasă o fetiță cu greutatea de 750 de grame care a dezvoltat hemoragie intraventriculară cerebrală, enterocolita ulcero-necrotica și retinopatie (dezvoltarea incompletă a retinei și a vaselor sanguine conexe), unele dintre cele mai frecvente complicații ale prematurității. Însă medicii neonatologi care au preluat-o au luptat pentru viața ei și, în ciuda complicațiilor, eforturile lor au fost urmate de succes”, povestește dr. Elena Cocîrță, medicul specialist obstetrică-ginecologie.

Câteva luni mai târziu, fetița a fost externată, însă procedurile de îngrijire au continuat și în ambulator, cu o evoluție extrem de favorabilă ținând cont de prematuritatea extremă și de greutatea foarte scăzută la naștere. Fetița s-a dezvoltat armonios, iar acum, la vârsta de patru ani, se bucură de copilărie la fel ca prietenii săi născuți la termen.