Alegerea numelui unui copil nu este cea mai ușoară decizie pe care o iei. Nu doar că variantele sunt foarte multe, dar trebuie să iei în considerare și tot felul de detalii. 

2023 va fi un an al incertitudinilor. După pandemie, avem un război în desfășurare și câteva crize care ne dau bătăi de cap zi de zi. Aceste aspecte își vor pune amprenta și asupra numelor pe care părinții le vor alege pentru copiii lor în anul care vine. Specialiștii de la Nameberry, cea mai mare bază de date de nume din lume, au făcut o listă cu prenumele care vor fi populare în 2023 ținând cont de aceste aspecte.

Un alt aspect de care țin cont specialiștii este divizarea societății în aproape toată lumea. De aceea, propunerile pentru nume sunt fie foarte excentrice, fie inspirate din certificatul de botez al bunicilor. Pare să nu existe cale de mijloc între cele două.

Iată lista cu nume de copii la modă în 2023 pe care o poți consulta dacă urmează să naști anul viitor.

Nume cu înțeles grandios

În 2023 nu se vor mai purta numele scurte și drăgălașe, ci cele impunătoare, lungi, care să te ducă cu gândul la putere și forță. Poți lua în considerare:

Maximilian

Numele de băiat Maxim este un nume masculin de origine romană. Este comun în țările care vorbesc slavă , în principal în Belarus, Bulgaria, Macedonia, Muntenegru, Rusia, Serbia și Ucraina.

Numele este derivat din numele latin de familie Maximus, însemnând „cel mai mare”. Maxim este, de asemenea, un nume de familie mai puțin cunoscut.

Vicențiu

Vicențiu este un nume masculin derivat din numele latin Vincentius care se traduce prin cucerire. Sfântul Vincențiu a fost un diacon spaniol, sfânt martir care a murit în timpul prigoanei lui Dioclețian, la Valencia, în Spania, după ce a fost chinuit cu cruzime. Împreună cu Ștefan și Laurențiu, este unul din cei trei diaconi de seamă ai bisericii paleocreștine. Sfântul Augustin de Hipona spunea despre el: „Unde este vreun ținut, vreo provincie a Imperiului roman sau a Bisericii, unde comemorarea anuală a lui Vincențiu să nu se sărbătorească cu bucurie?”. Sărbătorit în Biserica Catolică la 22 ianuarie.

Viviana

Viviana este un nume de fată care își are originea în cuvântul latin vivianus care înseamnă viu, viață. Este întâlnit cu precădere în Italia, Spania și Portugalia.

Sfântul Vivian a fost un important episcop francez din secolul al V-lea, care a protejat și a oferit ajutor concetățenilor săi în timpul invaziilor vizigote. În acea perioadă era întâlnită și forma de masculin a numelui, Vivian, care între timp s-a pierdut.

Alexandrina

Numele Alexandrina este varianta feminină de la numele Alexandru. Acesta își are originea în cuvântul alexandros care se traduce prin apărător al oamenilor. Este folosit din cele mai vechi timpuri, fiind menționat și în Biblie, în Vechiul Testament. De asemenea, era popular în Grecia Antică unde băieții erau botezați Alexandros pentru a fi puternici. Mai târziu în istorie a fost folosit de regi și împărați din întreaga lume.

Este unul dintre numele întâlnite în mai toate țările globului sub diverse grafii sau cu forme diminutivale adaptate limbii vorbite în respectiva regiune. Pe filiera literară, apare la noi sub forma Alexandria în 1620 când este atestată prima copie a operei considerată a fi  cu cea mai larga răspândire și audiență.

Ruxandra

Ruxandra este un derivat românesc al numelui Roxana. Acesta este un derivat grec al numelui persan Roshanak, care însemna „luminos” sau „zori”.

O altă sursă a etimologiei numelui Ruxandra este derivarea de la numele Alexandru. De asemenea, nu este exclusă o combinație între prenumele Roxana și Alexandra. Pe de alta parte, unii specialiști afirma ca acest nume provine din limba greaca de la „Rhoxanes” care poate simboliza „zori de zi„. 

Cele care poartă numele Ruxandra își pot serba onomastica în ziua de Rusalii.

Sebastian

Sebastian vine din numele latin Sebastianus, care însemna „din Sebaste”. Sebaste a fost numele unui oraș din Asia Mică, numele său derivând din grecescul ”sebastos” care înseamnă „venerabil”.

Conform tradiției creștine, Sfântul Sebastian a fost un soldat roman din secolul al III-lea martirizat în timpul persecuțiilor împăratului Dioclețian. După ce a fost descoperit a fi creștin, a fost legat și s-au tras în el cu săgeți. Totuși acest lucru nu l-a ucis. Sfânta Irene din Roma l-a vindecat și s-a întors să-l certe  pe Dioclețian, după care împăratul l-a bătut până la ucis.

Nume uitate

Sorin

Numele Sorin este un nume românesc care cel mai probabil își are originea în cuvântul ”soare”. 

Atestările istorice arată că numele de Sorin era prezent încă de acum câteva sute de ani pe teritoriul României. Mai există și alte câteva variante, destul de apropiate, cum ar fi Sorela, Sorana, Sorica, Sorita. Ele au, însa, ca rădăcină, substantivul „soră” (în Moldova, sora lui Ștefan cel Mare purta numele de Sora).

Toate aceste prenume feminine nu se găsesc în onomastica popoarelor vecine, excepție făcând Ungaria, care a împrumutat numele de Sorina și l-a adaptat, rezultând numele de Szorina.

Simona

Numele Simona este varianta feminină a numelui Simion care vine de la numele Symeon, forma greacă din Vechiul Testament a numelui ebraic Shim’on care se traduce prin ascultător.

Sfântul și Dreptul Simeon, cunoscut și sub numele de Simeon Bătrânul sau Simeon cel Bătrân, a fost un evreu, „un om drept și cu frica lui Dumnezeu”, care apare în Noul Testament din Biblie în câteva versete din Evanghelia după Luca.

Iuliana

Numele Iuliana este varianta feminină a numelui Iulian, care un derivat al numelui Iulius, care își are are originea în limba latină. La început a fost folosit ca nume de familie în timpul Imperiului Roman, iar istoricii cred că originea inițială este în limba greacă, din cuvântul ioulos care se traduce prin ”doborât”. 

O altă explicație a numelui este “lumina cerului”, datorita cuvântului “Iovis” din latina clasică. 

Numele de ginte Iulius şi Iulia aparţineau în special acelor familii care erau considerate de origine divină, fiind mai degrabă un supranume. Numele latin „Iovis” este parte a expresiei „descendentul zeului Jupiter”. În mitologia romană, Jupiter era divinitatea supremă care se ocupa de orânduirea legilor şi de ordinea socială.

Adrian/ Adriana

Numele Adriana este varianta feminină de la numele Adrian, care își are originea în numele latin Adrianus sau Hadrianus, care la rândul lui se trage de la numele vechiului râu Adria. Acesta a primit denumirea de la cuvântul iliric adria care se traduce prin apă. Numele a fost luat de mai mulți papi, regi, chiar și sfinți. 

În România este utilizat foarte des, având perioadele lui de popularitate, alternate cu unele în care trece în umbră. Totuși, revine mereu în atenția părinților. A fost adus pe teritoriul țării noastre odată cu răspândirea creştinismului.

mamaplus

Alin/ Alina

Numele Alina este întâlnit mai ales în Europa de Est fiind o adaptare a numelui Adelaide în slavă. Acesta  este origine germană și se traduce prin nobil.  A fost folosit mai întâi de popoarele saxone, ca mai apoi să fie adaptat de francezi în Alis. Acesta este o prescurtare a numelui Adelais care fusese împrumutat din numele german Adalhaidis, format din cuvintele Adal (nobil) și haidu (apariție). 

Octavian

Numele Octavian  își are originea în numele de familie roman derivat din latinescul octavus care înseamnă „al optulea”. Acesta a fost numele de familie original al împăratului Augustus (născut Gaius Octavius). 

Nume care se traduc prin ”lumină”

Lucian/ Luciana

Lucian este un derivat de la prenumele latin Lucius, care își avea originea în cuvântul ”lux” tradus prin ”lumină”. În Antichitate a fost unul dintre cele mai populare nume de băieți. Doi dintre regii etrușci au purtat acest nume, la fel ca și nobili ai Imperiului Roman. De asemenea, a fost ales de 3 papi. 

Din punct de vedere istoric, numele și-a câștigat popularitatea prin satiristul grec antic Lucian din Samosata – uneori considerat părintele literaturii SF. A scris dialoguri satirice, pamflete, disertații, cu reminiscențe din filozofia cinicului Antistene, prin care vizează filozofia speculativă, absurditatea credințelor religioase sau a slăbiciunilor omenești.

Luca

Numele Luca își are originea în numele latin Lucas, derivat din cuvântul ”lux” care se traduce prin ”lumină”. Potrivit altor surse poate avea rădăcinile tot într-un cuvânt latin ”lucus” care înseamnă ”lemn sacru”. 

Mai există și o a treia explicație a originii numelui Luca și anume cuvântul grecesc ”Loukas” care înseamnă ”om din Lucania”, regiune care acum se află în sudul Italiei. 

Este un nume des întâlnit în spațiul creștin datorită Apostolului Luca Evanghelistul, unul dintre cei patru evangheliști. Este considerat de către tradiția creștină autorul unei Evanghelii care îi poartă numele și a cărții Faptele Apostolilor. 

Este întâlnit în principal în onomastica din țările din America Latină, Italia, Spania, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovenia, Croația, Bulgaria, Grecia și Georgia. Luca este, de asemenea, un nume de femeie maghiar și croat, echivalentul numelui englez Lucy.

Haralambie

Numele Haralambie a fost întâlnit cu precădere în România, în zona Moldovei, însă a ieșit și acolo dintre preferințele părinților. 

Numele provine din limba greacă de la „haralampios” sau „haralampos„, care se traduce prin ”lumina bucuriei”. 

Sfântul Haralambie este cel mai bătrân mucenic dintre cei prăznuiți de creștini. A fost episcop creștin de origine greacă al cetății Magnezia⁠ din Asia Mică. În vremea împăratului Septimiu Sever (193-211), când a fost declanșată o nouă prigoană anticreștină, a fost arestat din ordinul proconsulului Lucian al Magneziei. Mărturisindu-și în continuare credința în Hristos și refuzând închinarea la zeii păgâni, fost martirizat în jurul anului 202.

A fost canonizat și este prăznuit de toate bisericile creștine pe data de 10 februarie.

Aron/ Arin

Numele Aron își are originea în numele biblic Aaron care înseamnă luminat, munte de putere. Unii cercetători sunt de părere că provine din cuvântul galez eire care se traduce prin irlandez. 

Originea numelui Aaron este considerată a fi din cuvintele vechi egiptene aha rw care se traduc prin leul luptător. Sunt cercetători care cred că Aaron are legătură cu Aaru, denumirea pe care vechii egipteni o aveau pentru cer, unde domnea Osiris. 

Luminița

Luminița este forma diminutivală de la substantivul ”lumina” (din lat. lumen).

Prenumele românesc trebuie explicat prin sensurile figurate “fericire, viața” pe care le are cuvântul ”lumina”. A intrat recent în onomastica românească așa încât îl putem considera un nume modern.

Iarina

Numele de fată Iarina este de origine slavă. O varianta similară apare și la cehi, în forma Jarena. Semnificația numelui este “lumină”.

Alți specialiști leagă numele Iarina de o posibila proveniență ebraică, particula „iar” însemnând „pădure”. Apelând la etimologia ebraică, Iarina ar fi „fata pădurilor”.

Eliana

Numele Eliana provine din cuvântul grecesc helios care înseamnă “soare”. De asemenea este și o variantă a popularului, Ilinca, provenind de la Ilie numele proorocului din Vechiul Testament. În  ebraică înseamnă “Domnul este adevăratul Dumnezeu”. 

Unii lingviști cred că vine din limba spaniolă și se traduce prin lumină. Elian este un prenume folosit foarte des în Norvegia.

Nume foarte scurte

Mina

Numele Mina este întâlnit în mai multe culturi.

În Egipt este folosit pentru băieți, mai ales pentru cei care sunt botezați în religia ortodocșilor copți. Provine dintr-o limbă veche folosită în Egipt și se traduce prin ”determinat”. În Egipt a trăit și Sfântul Mina. A fost un soldat egiptean în armata romană, martirizat pentru că a refuzat să-și retracteze credința creștină.

În România este folosit atât ca nume de fată, cât și ca prenume de băiat, însă destul de rar.

Conform altor istorici numele Mina provine de la numele grecesc antic Μηνάς – Menas (Minas), care este interpretat ca „lună” („lunar”), „lună”. Era masculin, fără nume feminin împerecheat.

În spațiul arab este folosit ca nume de fată și se traduce prin ”port”. Tot pentru fete este utilizat și în China, Japonia și India (provenit din sanscrită și tradus prin ”vesel”).

Numele Mina este dat și fetelor în Iran și are traducerea de ”azur”, ”șirag de mărgele”. Prenumele Mina este întâlnit și în Turcia sub forma Mine.

În țările vorbitoare de limba engleză sau germană, Mina este o prescurtare de la prenumele Wilhelmina.

Una

Una este un nume de fată de origine latină care se traduce prin ”unica”. Alți lingviști spun că vine din limba irlandeză, de la cuvântul uan care înseamnă miel. De altfel, este foarte des întâlnit în Irlanda, dar și în Scoția unde are forma Ùna.

Ayan

Numele de băiat Ayan este de origine arabă și se poate traduce prin ”timp”. Se mai întâlnește și în limba turcă unde are traducerea ”clar”/ ”evident”.

În Somalia este folosit pentru botezul fetelor și are semnificația de ”cea norocoasă”.

Xena

Xena este un nume de fată de origine grecească care se traduce prin ”ospitalier”. Nu a fost foarte popular, însă în anii 90 a câștigat teren odată cu serialul de televiziune Xena, prințesa războinică, apoi a intrat iar într-un con de umbră.

mamaplus

Zoe

Numele Zoe vine din limba greacă și se traduce prin ”viață”. A fost întâlnit foarte des la evrei, care l-au preluat ca înlocuitor pentru Eva. 

Amir

Amir este un nume de băiat de origine arabă. Se traduce prin ”prinț” de la verbul ”amara” care înseamnă ”a conduce”. 

Numele este întâlnit și în limba ebraică unde înseamnă ”coroană de copac”. Forma feminină a numelui este Amira. 

Paul

Numele Paul își are originea în numele de familie roman Paulus, care însemna „mic” sau „umil” în latină. 

Paul este un derivat al numelui Pavel care a fost un lider important al bisericii creștine timpurii. Potrivit Noului Testament, el a fost un cetățean roman evreu care s-a convertit la creștinism după ce i-a apărut Iisus înviat . După aceasta, el a călătorit estul Mediteranei ca misionar. Numele său original ebraic era Saul. Multe dintre epistolele din Noul Testament îi aparțin.

Cei care poartă numele Paul își serbează ziua onomastică pe 29 iunie, atunci când este prăznuit împreună cu Sfântul Petru. 

Lia

Pentru numele Lia există mai multe posibile origini. Una dintre ele este limba greacă cu traducerea ”aducătoare de vești bune”.

Altă explicație ar putea fi că este alint de o mulțime de prenume: Cecilia, Amelia, Cornelia, Natalia, Aurelia, Adelia. De asemenea, poate fi o formă a numelui Leia/Leah. 

Leon

Leon este un nume întâlnit mai des în țările vorbitoare de limba spaniolă și își are originea în cuvântul grecesc ”leon” care se traduce prin ”leu”. În antichitate a fost un nume des întâlnit la creștini, însă în Evul Mediu a fost ales de evrei. 

Leul, regele animalelor nu a încetat să fie un simbol al puterii şi a avut şansa să pătrundă şi în onomastica creştină, în Biblie fiind un simbol al puterii lui Dumnezeu.

Ivan

Numele Ivan este varianta folosită în limbile slave pentru numele Ioan, care își are originea în numele grecesc Ioannes, el însuși derivat din prenumele ebraic Yochanan care se traduce prin ”grațios”. Forma din ebraică apare și în Vechiul Testament scris Johanan, dar și în Noul Testament unde este pomenit Ioan Botezătorul. 

Unele surse spun că traducerea de Ioan este ”Dar de la Dumnezeu” sau ”Dumnezeu ne iată toate păcatele”.

Nume care conțin litera X

Ximena

Ximena este o variantă a numelui Simona, folosită în țările vorbitoare de limba spaniolă.

Xandra

Numele Xandra este un derivat de la Alexandra, varianta feminină de la numele Alexandru.

Xavier

Numele de băiat Xavier provine de la numele sfântului misionar iezuit Francisc Xavier, unde Xavier reprezintă locul natal al lui Javier din Regatul Navarrei. Toponimului este ea însăși romanizare a cuvântului basc a toponimului și prenumelui Etxe Berri, care înseamnă „castel“, „casă nouă“. Numele și-a pierdut din popularitate în ultimul secol, dar începe să revină în actualitate.

Roxana

Forma din limba latină Roxane a numelui Roxana este un derivat grec al numelui persan Roshanak, care însemna „luminos” sau „zori”.

Felix

Numele de băiat Felix se traduce prin ”fericit”, fiind provenit din latinescul felicis. Este unul dintre numele care și-a păstrat forma în aproape toate limbile în care a intrat în uz. 

Nume ”adjective”

Drăguța

Drăguța este un nume românesc, derivat de la cuvântul “drag”. Aceeași temă “drag-” este des întâlnită în numeroase alte cuvinte românești, cum ar fi “drăguț”, “dragoste”, “îndrăgostit”, “drăgălaș” sau “a îndrăgi”.

Grațiela

Numele de fată Grațiela își are originea în cuvântul latin gratus care se traduce prin grație. Este foarte întâlnit în Italia, sub forma Graziano. Sfântul Grațian a fost un episcop, dar numele a fost purtat și de Împăratul roman Flavius Gratianus Augustus, fiul împăratului Valentinian și al Marinei Severa.

Ilaria

Numele Ilaria își are originea în limba latină, din cuvântul „hilaris” care se traduce prin ”vesel”. Și în limba greacă există un cuvânt asemănător, ”hilaros”, așa încât unii lingviști cred că se trage mai degrabă din vechea Grecie. 

Nume de bunici

Aurica

Numele de fată Aurica este considerat o prescurtare a numelui Aurora care reproduce numele zeiței dimineții în mitologia latină. Identică cu Eos a grecilor, “cea cu degete trandafirii”, fiica lui Hyperion, sora cu Helios (Soarele) și cu Selene (Luna), soția frumosului Tithonos, cel preschimbat în greiere, Aurora deschide porțile zorilor prin care va trece zeul cel strălucitor, Soarele. În limba română, mai poate proveni și se la metalul prețios aur.

Camil

Numele de băiat Camil este de origine latină și are semnificația de  ”tânăr de bună condiție care asista la sacrificiile preotului lui Iuniper”. În vechile credințe, sacrificiile de animale care se practicau în cadrul ceremoniilor de purificare aveau o valoare magică fiind deosebit de importante. O altă explicație îmbrățișată de majoritatea lingviștilor este proveniența din limba etruscă cu semnificația ”ocrotitor al victimelor”.

Elvira

Numele de fată Elvira își are originea în limba spaniolă și se traduce prin ”alb, cinstit”. Unii lingviști cred că a pătruns în limba spaniolă prin intermediul unor cuvinte vizigote: „ala” (totul) si „wer” (adevărat). Este foarte întâlnit în Spania, iar în onomastica românească a ajuns prin intermediul unor opera literare sau muzicale. 

Eusebiu

Derivat din cuvântul grecesc ”eusebes” care se traduce prin ”pios”, numele Eusebiu este mai puțin folosit în timpurile moderne, dar a avut vremurile lui de glorie în România, Italia, Spania și Portugalia. Aici are forma Eusebio, dar mai poate fi întâlnit și ca Pius sau Pia, la feminin.  Forma Pius o întâlnim la foarte mulți dintre Papi, tocmai din cauza sensului pe care numele îl are.

Nume din natură

Afina

Numele de fată Afina provine de la fructele dulci-acrișoare de culoarea prunelor ale arbustului numit afin.

Brândușa

Numele de fată Brândușa este de origine română, fiind inspirat de lumea plantelor. Brândușa de primăvară este printre primele plante care apar, uneori chiar înainte să se topească toată zăpada. Există mai multe specii de brândușe, iar cea mai scumpă este șofranul. 

Crenguța

Numele feminin Crenguța este de origine românească laică. “Crenguța” este un diminutiv de la substantivul “creangă”. Corespondențe ale acestui prenume pot fi întâlnite și în alte onomastici europene. Numele reprezintă un simbol pentru prospețime, fragilitate și tinerețe.

Hortensia

Prenumele feminin Hortensia este de origine latină fiind un derivat de la substantivul “hortensus”. Semnificația numelui Hortensia este de “gradină” (hortensus – gradină) făcând parte din aceeași familie de cuvinte ca și horticol, horticultor, horticultura etc.

Laurențiu

Numele de băiat Laurențiu are la origine cuvântul grecesc Laurentius care se traduce prin ”bărbat din Laurentum”. Laurentum era în Antichitate un oraș din Imperiul Roman, aflat la sud-vest de Roma. Denumirea orașului se trage probabil din ”laurus” – frunze de laur/ dafin. 

Nume compuse

Georgiana

Numele Georgiana, derivat feminin al numelui Gheorghe, își are originea în cuvântul grecesc Georgios care se traduce prin ”muncitor” sau ”lucrător al pământului”. Numele Georgiana poate fi o combinație între numele Georgeta și Ana.

Annabella

Numele de fată Anabella este o forma a numelui de origine latină Annabel, care este un nume compus din numele Anna și Bella. O altă explicație a originii și semnificației numelui spune că numele Anabella ar fi de fapt o formă a numelui de origine latină Amabela și înseamnă drăguț, amabil, dulce, ușor de iubit.

Emiliana

Numele Emiliana are ca origine cuvântul latinesc aemilus (dornic, nerăbdător, zelos) sau aemulus (rival).

A devenit foarte popular în Evul Mediu datorită Emei de Normandia, regină consort a Angliei, Danemarcei și Norvegiei. Ema este un nume întâlnit și în cultura japoneză, fiind tradus prin ”beneficiu”.

Nume rurale modernizate

mamaplus

Dimitrie/Dima/Dumitra

Dumitra este varianta feminină a numelui Dumitru. În prezent nu mai este printre preferințele părinților din România. 

Numele Dumitra este de inspirație slavă, venit pe filiera grecească de la numele Demetrios, care este derivat de la numele zeiței Demetra, care ocrotea agricultura și fertilitatea. Numele Dimitrie se traduce prin ”iubitor al pământului” de la cuvintele grecești de (pământ) și mater (mama).

Neculai

Numele Neculai este un derivat de la numele Nicolae vine din numele grecesc Nikolaos care înseamnă „victoria poporului” este derivat din greacă ”nike” care înseamnă „victorie” și ”laos” care înseamnă „popor”. 

Petru/ Petra

Numele Petru este derivat din limba greacă, din cuvântul ”Petros” care înseamnă „piatră”. 

Vasilis

Numele Vasilis are la origine numele grecesc ”Basileios”, care a derivat din cuvântul grecesc ”basileus” care înseamnă „rege”. În antichitate basileul era conducătorul ginții sau al tribului, iar apoi cuvântul a fost folosit pentru a-l desemna pe suveran sau pe împărat. De la basilike vine și cuvântul basilică sinonim cu biserică.

Numele este foarte vechi la slavi, fiind preluat odată cu trecerea la creștinism. Forma slavă Vasilii este atestată încă de la jumătatea secolului XI-lea. Prin intermediul slavilor, numele ajunge și la noi și intră în onomastica românească prin intermediul cultului Sfântului Vasile.

Este forma grecească a numelui românesc Vasile.