Despre menstruație s-au inventat foarte multe lucruri care sunt departe de adevăr. Unele dintre ele sunt legate de vizita femeilor în lăcașele sfinte, perioada de lăuzie, anumite obiceiuri zilnice, precum și vizita la nou-născut. Sursa acestor mituri sunt tradițiile arhaice sau superstițiile din popor, care susțin ”necurăția” femeii în această perioadă și, prin urmare, o exclud din anumite activități zilnice sau rânduieli bisericești.

Iată cum arată textul integral, preluat din tradițiile și superstițiile poporului român:

”În special pentru copii e cu primejdie apropierea unei femei „la lună”. De aceea nu e permis să se ducă la lăuză, decât femeile „curate”, căci altminteri se umple copilul de spurcat, de rafii, de bube pe cap și pe trup. Dacă însă se duc cele „necurate”, trebuie să-l șteargă cu poala cămășii zicând: „Cum e mă-ta curată, așa sunt și eu” Dacă uită să zică asta, trebuie să pună sub patul lăuzei o pocorniță sau o dohotniță (vas în care se ține păcura de uns care) și se ține acolo în primele săptămâni după facere.”

Ce spune preotul Maxim Melinti despre aceste superstiții legate de menstruație?

Chiar dacă unii creștini tind să respecte unele tradiții mai vechi, preotul Maxim Melinti susține că nu ar fi cazul, deoarece ciclul menstrual este un proces absolut normal și natural.

”Oameni buni, scumpe doamne și domnișoare, ciclul menstrual nu este păcat - este lucru firesc și natural! Termenul „necurăția” femeii este un termen discriminatoriu, arhaic și depășit. Necurăția trupească a femeii nu este şi nici nu poate fi un impediment de a intra în biserică! Cu regret, mai mulți preoți şi oameni în etate sunt „preaexagerați” la acest capitol, făcând abatere de la tradiția bimilenară a Bisericii şi nedorind să revădă problema în actualitate. Necurăția femeii este ceva firesc, la fel ca și curgerea nasului. Aşadar, femeia, în perioada menstruației, are tot dreptul să intre în biserică, să se roage, nu neapărat lângă uşa bisericii şi să ia agheasma şi prescură.”, susține preotul Maxim Melinti.

Prin urmare, dacă îți interzice cineva să mergi în vizită la un nou-născut, doar pentru că ești la menstruație, încearcă să îi explici delicat că este o superstiție și ai grijă de igiena ta personală. Totodată, persoanele care vizitează un nou-născut ar trebui să păstreze distanța și să se abțină de la sărutatul copilului.

”În concluzie, consider că femeia în perioada ciclului menstrual poate intra în biserică, să se închine la icoane, să se roage în interiorul bisericii și nu undeva separat, să primească agheasma și nafura (prescura). Să nu uităm, că atunci când s-au scris unele reguli privind interzicerea femeilor cu scurgere de a intra în biserica nu au existat absorbante și tampoane! Uneori, chiar nici chiloți nu erau. Astăzi lucrurile stau mult mai diferit. Și subiectul fiziologic n-ar trebui să predomine asupra subiectului conștiinței și culturii noastre!

P.S. Cei, care se țin de aceasta lege, uită de un lucru elementar: dacă o femeie n-ar avea ciclu menstrual, ea n-ar putea avea copii, deci nu ar deveni mamă!”, a conchis preotul Maxim Melinti.