Ați observat că tot mai mulți copii au o vedere slabă, iar nașterea prin cezariană ia amploare în tot mai multe țări din lume? Stilul de viață pe care îl avem are un mare impact asupra evoluției omului și nu ne afectează doar prezentul, ci determină și cum vor fi urmașii noștri.

Iată câteva schimbări care au loc în gena umană chiar sub ochii noștri, fără să ne dăm seama:

Pistruii, care au factor de protecție solară, sunt tot mai des întâlniți. Ei apar pe piele atunci când cineva se expune prea mult la soare, ca o barieră în calea razelor UV, dar dispar atunci când expunerea este mai mică, iar pielea poate sintetiza vitamina D.

Pistruii erau destul de rari înainte, dar acum apar tot mai mult, indiferent de culoarea pielii și a părului. Ei sunt rezultatul unei gene cu o mutație care îi ajuta pe strămoșii noștri să trăiască în siguranță în locuri unde era foarte puțin soare iarna și foarte mult vara.

Bărbații chelesc mai devreme, chiar în jurul vârstei de 20 de ani, ca rezultat al unui ritm de viață cu mult stres, tensiune și frustrări. Un alt factor care determină căderea prematură a părului poate fi lipsa de zinc și fier din organism, identificată în ultima perioadă în special la persoanele care adoptă o dietă vegetariană fără a consulta un medic atunci când o fac, pentru a se asigura că au în continuare o alimentație echilibrată.

Nașterea naturală ar putea deveni istorie. Nașterea prin cezariană este o practică tot mai des întâlnită, chiar și în cazuri în care nu ar fi necesară din punct de vedere medical. Mortalitatea maternă s-a redus, spre exemplu în cazurile în care fătul era prea mare pentru o naștere normală. Creșterea numărului de fiice care au venit pe lume prin cezariană a făcut ca acest "bulgare" să se rostogolească și să crească tot mai mult. Cercetătorii prevăd un răspuns evoluționar care, în timp, va transforma nașterea naturală în istorie.

Greutatea și rezistența oaselor scade din generație în generație din cauza lipsei de activitate fizică din viața modernă.

Sistemul imunitar devine tot mai slab. Folosirea unor soluții de curățare tot mai puternice și a tot mai multor medicamente ne protejează și nu prea. Numărul persoanelor care dezvoltă alergii, astm și boli autoimune este în continuă creștere, din cauza că nu mai avem ocazia să interacționăm cu bacterii și virusuri care ar trebui să învețe sistemul imunitar să lupte. Rezultatul: sistemul imunitar se suprasensibilizează și ajunge să se întoarcă împotriva corpului nostru.

Copiii au tot mai mult și tot mai des probleme de vedere. Schimbările în felul în care ochii celor mici funcționează sunt un rezultat al expunerii la ecrane. În ultimii ani s-a constatat o tendință care încet încet va deveni regulă: copiii văd foarte bine la apropiere, dar nu și la distanță.