Polițiștii moldoveni au depistat, pe parcursul primelor patru luni ale acestui an, 295 de copii care au fugit de acasă sau au abandonat instituțiile sociale de protecție.

Inspectoratul General al Poliției anunță, în contextul marcării pe 25 mai a Zilei internaționale a copiilor dispăruți, că minorii au fost reîntorşi fie în familie, fie au fost identificate alternative, cum ar fi plasarea minorilor în instituțiile sociale de protecție.

De cele mai multe ori, cauzele dispariției copiilor sunt neglijarea acestora de către reprezentații legali, lipsa unui dialog viabil părinte-copil, prezența mediului vicios în familie, violența psihică și fizică, probleme financiare, condițiile de trai precare, necesitatea de a câștiga surse de existență etc.

Șeful adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică, Alexei Grosu, afirmă că majoritatea minorilor sunt identificați în primele 48 de ore de la sesizarea parvenită la poliție.

Deseori, copiii dispăruţi ajung victime ale violenţei şi exploatării.

Inspectoratul General al Poliției reiterează că minorii au nevoie de atenție, iubire și comunicare și îndeamnă părinţii să manifeste prudenţă şi grijă maximă faţă de copii.

Totodată, dacă identificați copii nesupravegheaţi în stradă, sesizați oamenii legii la numărul 112 sau la numărul Serviciului de asistenţă telefonică gratuită pentru copii - 116 111.