Mirosul iubitului sau iubitei ne ajută să dormim mai bine, arată un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia.

„Descoperirile noastre oferă noi dovezi că prezența mirosului partenerului îmbunătățește eficiența somnului. Participanții au avut o îmbunătățire medie a eficienței somnului de peste 2%. Am văzut un efect similar ca mărime cu administrarea de suplimente orale de melatonină - adesea folosită ca ajutor pentru somn", a declarat Marlise Hofer, autorul principal al studiului.

În cadrul studiului au fost analizatele datele despre somn a 155 de persoane carora li s-au oferit douî tricouri identice ca aspect pentru a le folosi pe post de perne. Unul dintre acestea a fost purtat anterior de persoana iubită, iar celălalt de un străin. 

În fiecare dimineață, au completat un sondaj despre cât de bine s-au simțit odihniți. Calitatea somnului lor a fost, de asemenea, măsurată în mod obiectiv folosind un ceas cu actigrafie care le monitoriza mișcările pe parcursul nopții. La sfârșitul studiului, participanții au ghicit dacă tricourile cu care dormiseră au fost purtate anterior de partenerii de viață.

”Una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri este modul în care mirosul persoanei iubite poate îmbunătăți calitatea somnului chiar și dincolo de conștientizarea noastră. Datele colectate de dispozitivele speciale au arătat că participanții s-au învârtit și agitat mai puțin în somn atunci când au fost expuși mirosului partenerilor, chiar dacă nu erau conștienți că asta miroseau", a spus Frances Chen, autorul principal al studiului și profesor asociat în departamentul de psihologie al UBC.