Rata globală a nașterilor de gemeni a crescut după anii 1980 cu o treime și a ajuns de la 9,1 la 12 la 1.000 de nașteri, în doar trei decenii. Un număr atât de mare de nașteri de gemeni nu a mai existat niciodată la nivel mondial. Această creștere s-ar explica prin extinderea Reproducerii Umane Asistate Medical (RUAM) şi sarcinile la vârste mai înaintate, conform unui studiu publicat în revista Human Reproductions.

Peste 1,6 milioane de perechi de gemeni se nasc în fiecare an în lume, sau „aproape unul din 40 de bebeluşi”, se arată în studiu din Human Reproduction.

Acest boom de gemeni este îngrijorător deoarece aceştia sunt de multe ori subponderali, prematuri, cu mai multe complicații la naştere şi cu un risc mai mare de mortalitate în comparație cu ceilalți nou-născuți, părinții confruntându-se totodată cu dificultăți în a avea grijă de doi copii în acelaşi timp.

Frecvența mai mare la nivel mondial a naşterii gemenilor se datorează exclusiv înmulțirii fără precedent a sarcinilor aşa-numiților „gemeni fraternali” (provenind de la două ovule diferite), care variază de la un continent la altul şi de la o perioadă la alta.

Gemenii identici, cunoscuți ca monozigoți, se nasc peste tot în aceleaşi proporții, cu o rată constantă – de patru naşteri de gemeni identici la o mie de naşteri – care nu variază în funcție de vârsta femeii şi nici de la o regiune la alta, a subliniat Gilles Pison, rofesor la Muzeul Național de Istorie Naturală din Franța şi cercetător asociat la Institutul Național de Studii Demografice (INED).

Cum a contribuit reproducerea umană asistată din țările dezvoltate la creșterea numărului de gemeni 

Reproducerea Umană Asistată Medical (RUAM), care s-a dezvoltat în țările bogate în anii 1970, a contribuit la această creştere a numărului de naşteri multiple, la fel ca şi sarcinile la vârste mai înaintate.

Nivelul din sânge al unui hormon implicat în dezvoltarea ovulelor şi a ovulației, FSH, este mai mare odată cu înaintarea în vârstă şi explică faptul că probabilitatea unei sarcini gemelare creşte până la un nivel maxim la vârsta de 37 de ani. Dincolo de aceasta – înainte de sosirea RUAM – rata gemenilor fraterni scade rapid din cauza slăbirii funcției ovariene şi a unui risc mai mare de mortalitate embrionară, a explicat cercetătorul.

Progresele tehnice în reproducerea asistată au făcut posibilă încă câțiva ani o sarcină cu la fel de mare succes prin implantarea unui singur embrion şi înghețarea celor în exces. O precauție care a permis „să fie atins un vârf în ceea ce priveşte ratele de gemelitate, în special în țările dezvoltate în care RUAM s-a răspândit cel mai mult”, notează autorii studiului.

Autorii cercetării, Gilles Pison şi Christiaan Monden de la Universitatea Oxford şi Jeroen Smits de la Universitatea Radboud din Țările de Jos, au exploatat toate datele disponibile pentru a estima rata de gemelitate în diferite țări din întreaga lume şi au descris schimbările survenite în trei decenii, comparând perioadele 1980-1985 cu 2010-2015.

Din cei 3,2 milioane de gemeni născuți în fiecare an, 1,3 milioane vin pe lume în Africa (adică 650.000 de perechi) şi tot atâția în Asia. Restul, aproximativ 600.000 de copii, se nasc pe alte continente.

Numărul mare de gemeni din Africa (17% din populaţie) poate fi explicat în special printr-o rată a natalității mult mai mare decât în alte regiuni, între dublă şi triplă în comparație cu celelalte continente, precum şi prin cea mai ridicată rată de gemelitate din lume.

Răspândirea RUAM şi a maternităţii la o vârstă mai înaintată au dus, prin urmare, la „o mişcare de convergenţă” către rata ridicată din Africa.