Printre lucrurile esentiale intr-o relatie sanatoasa se afla (si inca la loc de cinste) sexul. Insa, nu sexul este cel mai important lucru ca relatia de cuplusa functioneze pe termen lung. Descopera care sunt prioritatile unui cuplu, pentru a fi fericiti ambii parteneri.

Lucrurile esentiale intr-o relatie sanatoasa: mai importante ca sexul

Psihologii sustin ca pentru o buna functionare (fizica, psihica, emotionala), omul are nevoie de un job, de un sens, de sex, de conexiune emotionala, de prieteni, de somn, de mancare, de timp liber ocupat cu activitati placute si de timp in care sa nu faca nimic. Sigur si multe altele.

De multe ori insa, uitam care sunt lucrurile esentiale intr-o relatie sanatoasa si de multe ori, dezechilibram balanta. Specialistii de la Elite Daily ne ajuta sa o echilibram la loc.

Lucrurile esentiale intr-o relatie sanatoasa

Comunicarea corecta – cum sa fii mai putin pasiva

Comunicarea este coloana vertebrala a unei relatii sanatoase si este mult mai importanta decat sexul. Daca nu poti fi deschis si sincer cu celalalt despre nevoile si dorintele tale, atunci cealalta persoana nu va sti niciodata ce se intampla in mintea ta. Comunicarea este unul dintre lucrurile esentiale intr-o relatie sanatoasa.

Daca partenerul te deranjeaza (pentru ca in cele din urma se va intampla si asta), atunci trebuie sa ai incredere ca ii poti aduce asta in atentie, fara ca el sa se supere. Trebuie sa fii conectata la sentimentele tale si sa stii sa i le comunici iubitului tau. Daca nu stii exact care este problema sau de unde vine, il vei confuza si pe el, iar barbatii au nevoie sa stie clar ce au gresit si ce au de facut.

Esti suparata pe el, dar nu stii de ce? Mai bine stai putin cu emotiile tale sa iti dai seama ce se intampla, altfel cum ati putea gasi solutii?

Este important sa comunicati mereu deschis si sincer. Este esential sa fie dialog, sa adresati intrebari (amandoi) si sa asteptati raspunsuri (tot amandoi).

Lucrurile esentiale intr-o relatie sanatoasa: mai importante ca sexul

Realizezi ca partenerul tau nu este responsabil sa-ti ofere totul

Mai degraba decat sa te bazezi pe un singur prieten sau o prietena care sa iti indeplineasca dorintele si sa te sprijine emotional, mai bine sa existe o retea de oameni in viata ta, care sa iti poata oferi grija si atentia de care ai nevoie. Este bine sa gasesti si la tine resurse, si la iubitul tau, si la ceilalti oameni din sistemul tau de ajutor. Si este esential sa nu iti incarci (doar) partenerul cu problemele si grijile tale. Va deveni terapeutul tau si nu acesta este rolul lui.

Atunci cand treci printr-un moment dificil – fie fizic, fie emotional – nu deversa tot ce simti in partenerul tau, nu mereu, chiar daca el se ofera sa te asculte. Este unul dintre lucrurile esentiale intr-o relatie sanatoasa.

Exista mai multe tipuri de iubire pe care o persoana trebuie sa le aiba in viata lor – sexuala si nu numai – si o singura persoana nu poate sa le ofere pe toate. Asigura-te ca ai toate formele de dragoste – platonica, familiala, sexuala si emotionala.

De asemenea, asigura-te ca nu vei ramane intr-o relatie de co-dependenta de teama de a fi singura. Vei fi cu partenerul tau pentru ca vrei sa fii cu el, nu pentru atentia pe care ti-o ofera.

Sunteti iubiti pasionali si prieteni de nadejde – nu prieteni cu beneficii!

Chiar daca ar trebui sa ai si alti prieteni in timp ce esti intr-o relatie, partenerul tau romantic ar trebui sa relationeze si platonic.

Sigur, relatiile de prietenie sunt importante – sunt familia pe care ti-o alegi tu, asa se spune – dar ai nevoie si de un iubit care te implineste sexual si poate si sa iti ofere un umar pe care sa plangi (cu limite, da?)

Pana la urma, lucrurile esentiale intr-o relatie sanatoasa sunt sexul, conexiunea emotionala, chimia, prietenia, respectul, comunicarea si dorinta de a ”trage la aceeasi caruta”.

Sexul este important pentru relatii sanatoase, dar este pur si simplu o parte din mozaicul frumos pe care tu si partenerul tau il puteti construi impreuna. Asigurati-va ca aveti toate materialele necesare unei astfel de opere de arta. Asigura-te ca ai toate lucrurile esentiale intr-o relatie sanatoasa!

Lucrurile esentiale intr-o relatie sanatoasa: mai importante ca sexul

Sursa: andreearaicu.ro