Dacă la noi un copil este înfofolit în cinci rânduri de haine înainte să fie scos afară, mai ales pe timp de iarnă, în țările nordice acest lucru nici nu intră în discuție. Mai mult decât atât, suedezii îşi lasă copiii să doarmă în cărucior, afară, la temperaturi negative, între 1,5 şi 3 ore, desigur, îmbrăcați corespunzător şi supravegheați cu ajutorul unui dispozitiv. În acest fel, ei cred că imunitatea copiilor este întărită, iar cei mici nu se vor confrunta cu probleme de sănătate, scrie BBC.

Majoritatea creşelor din Suedia, dar şi din alte țări nordice, cum ar fi Norvegia, Finlanda sau Danemarca, aplică acest „tratament” copiilor pe care îi au în grijă în timpul zilei.

La Forskolan Orren, o creşă din Stockholm, toți copiii până în 3 ani sunt scoşi în frig şi lăsați să doarmă în aer liber.

Medicul pediatru Margareta Blennow confirmă faptul că somnul în frig întărește imunitatea micuților și îi ajută să doarmă mai bine, în comparație cu copiii care petrec mult timp în interior. Totuși, subliniază că este foarte important ce haine poartă copiii.

„Hăinuțele din lână naturală mențin căldura corporală, iar sacii speciali pentru dormit le asigură copiilor confortul necesar atunci când dorm în aer liber”, spune medicul.

Există și o zicală faimoasă în rândul suedezilor: „Nu există vreme rea, ci doar haine nepotrivite.”

Aşadar, vorba „nu sta în frig că răceşti” pare să fie un mit inventat de părinții mult prea grijulii sau care nu au descoperit încă hainele potrivite pentru cei mici. Tu ți-ai lăsa copilul să doarmă în frig?