O dată ce intri în „rândul” mamelor, preocupările tale se schimbă radical. S-ar putea să nu te mai simţi confortabil discutând doar cu prietenele tale care nu au copii şi să simţi nevoia să vorbeşti cu alte mame. Sau, e posibil să te simţi singură, cu o povară uriaşă pe umerii tăi cu multe întrebări la care nu este nimeni care să îţi răspundă şi să îţi prindă bine să socializezi cu alte mame.

mamaplus

Socializarea cu persoane cu aceleaşi interese şi preocupări, care trec prin experienţe similare are multe aspecte benefice, însă există şi multe dezavantaje. Atunci când socializezi cu alte mame este bine să fii atentă la câteva lucruri şi să încerci să eviţi câteva reacţii la discuţiile pe care le ai cu ele.

1.Evită să ceri sfaturi persoanelor cu păreri foarte puternice, rigide. Pentru ele există doar o singură variantă bună (cea pe care o practică ele) şi oricine face puţin diferit nu e bine. Dacă discuţi cu astfel de persoane rişti să crezi că tu nu faci bine, că nu eşti o mamă bună şi să devii nesigură în felul în care procedezi cu copilul.

2.Evită să fii tu rigidă! Orice problemă se poate soluţiona în mai multe feluri. Orice comportament al copilului se poate desfăşura puţin diferit, de la un copil la altul. Nu căuta soluţia clară şi ideala pentru orice. Uneori ea nu exista, iar soluţia potrivită pentru tine şi copilul tău poate fi un mixaj între mai multe soluţii ale mai multor mame. Sau o adaptare proprie, apărută din pură inspiraţie a ceva ce face o altă mamă!

3. Nu compara copilul tău cu copilul altei mame! Nu toţi copii dorm la fel, mănâncă la fel sau cresc la fel. Astfel de discuţii mereu comparative „Al meu face aşa… Al tău nu face?” reprezintă o sursă importantă de stres pentru proaspetele mămici şi unul din factorii care contribuie la nesiguranţa de sine a unei mame.

4. Evită discuţiile cu „mame-eroină”. Foarte multe dintre mame, din dorinţa de a se prezenta într-o lumină pozitivă, a fi percepute de ceilalţi ca o mamă bună, împărtăşesc trunchiat experienţa lor de mamă povestind doar părţile bune. Astfel de mame discută doar despre nopţile în care puiuţii lor dorm toată noaptea (şi nu menţionează nopţile în care se trezesc de 5 ori), menţionează doar întâmplările când copilul a mâncat tot, devansează puţin vârsta la care copilul s-a întors, a stat în fund, s-a ridicat în picioare, a mers etc. Astfel de discuţii te pot face să te gândeşti că faci tu ceva greşit sau că e ceva în neregulă cu copilul tău.

5. Evită discuţiile cu mamele care se plâng mereu de cât de greu este. Aceste mame reprezintă cealaltă extremă faţă de cele descrise mai sus. Discuţiile cu ele te vor demoraliza şi te vor face să ai aşteptări catastrofale cu privire la evoluţia copilului tău. Dacă copiii lor nu dorm toată noaptea la vârsta de doi ani, nu înseamnă ca al tău copil care are acum câteva luni şi e normal să se trezească toată noaptea o va ţine tot aşa până la doi ani.

Încearcă să iei cât mai mult din părţile bune ale discuţiilor cu alte mame, să aplici doar ceea ce ţi se potriveşte ţie ca mamă şi crezi că i se potriveşte copilului tău din sfaturile pe care le primeşti. Dacă te deranjează să primeşti sfaturi nesolicitate, exprimă asta într-o manieră non-agresivă şi în curând vor înceta să vină spre tine astfel de sfaturi. Bucură-te de prietenia şi socializarea cu alte mame, profită de experienţa lor şi încearcă să înlături discuţiile care te stresează şi te fac să te simţi neîncrezătoare!

Sursa