Un nou proiect de lege prevede dreptul garantat la cetățenia Republicii Moldova pentru fiecare copil născut pe teritoriul țării noastre, chiar dacă niciunul din părinți nu deține drept de ședere pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul a obținut avizul pozitiv din partea Comisiei protecție socială, sănătate și familie, se arată într-un comunicat emis astăzi de Parlament.

Modificarea propusă vine să conformeze norma legală cu prevederile Convenției ONU privind statutul apatrizilor, Convenției ONU privind reducerea cazurilor de apatridie și Convenției cu privire la drepturile copilului.

”Propunerea normativă va garanta dreptul oricărui copil născut pe teritoriul Republicii Moldova la cetățenia statului nostru și va preveni situațiile de apatridie a copiilor născuți de părinți cu actele de ședere sau viza expirate sau de părinți fără acte de ședere, aflați în tranzit. Proiectul nu va viza un număr mare de copii, dar atâta timp cât se încalcă dreptul chiar și a unui copil în țara noastră, noi suntem obligați să luăm atitudine”, a subliniat Angela-Munteanu Pojoga.

Proiectul pentru modificarea Legii cetățeniei Republicii Moldova urmează a fi supus dezbaterilor în prima lectură, în plenul Legislativului.