Poziția în care dormi alături de partener poate indica existența unor probleme în cuplu. Unul dintre semnalele evidente este dormitul în paturi separate, dar chiar şi dacă vă odihniți în acelaşi loc, poziția pe care o aveți când adormiți oferă o perspectivă asupra stării în care se găseşte căsătoria voastră.

Un nou sondaj din Marea Britanie a constatat recent că aproape 90% dintre cuplurile divorțate dormeau de obicei într-o anumită poziție. La realizarea studiului au luat parte circa 5.000 de femei divorțate şi aproximativ 4.800 de bărbați divorțați. Cercetătorii au fost interesați să determine dacă pozițiile de somn au vreo corelație cu divorțul. Rezultatele au arătat că o poziție inocentă în aparență dezvăluie că au probleme pe care ar fi indicat să le rezolve dacă vor ca relația lor să dureze.

Ce explică alegerea acestei poziții de somn?

Conform datelor strânse în urma sondajului, 86% dintre respondenți au admis că poziția lingură, cu varianta în care femeia îşi îmbrățişează partenerul, era adoptată adesea de cuplurile care au solicitat divorțul.

Unii experți spun că această poziție este un indiciu că partenerii nu mai găsesc resurse pentru a se conecta unul cu altul, pentru a se apropia din punct de vedere emoțional. Atunci când o femeie simte nevoia să-şi îmbrățişeze astfel soțul înseamnă că este îngrijorată de bunul mers al căsătoriei şi încearcă să-şi arate dragostea şi grija pentru el ori teama pentru viitorul relației de cuplu.

Expertul în ştiința somnului, Alex Savy, a indicat faptul că femeile tind să doarmă în poziția lingură, cea în care ea îl îmbrățişează pe el, atunci când nu primesc suficientă atenție sau afecțiune. Pe de altă parte, această poziție poate să-i facă pe bărbați să se simtă sufocați de parteneră. Expertul avertizează că, în viitor, se poate ajunge la suprimarea sentimentelor de nemulțumire, care ulterior ar putea conduce cuplul la luarea deciziei de a divorța. Bărbații adoptă poziția lingură, cea în care ei îşi îmbrățişează partenera, atunci când sunt mulțumiți în căsătorie, când se simt iubiți şi vor să-şi exprime dragostea prin acest tip de aşezare în timp ce dorm.

Ce-i de făcut?

Dacă ştii că obişnuiți să dormiți în poziția indicată de studiu, nu e cazul să te sperii că vei ajunge la un divorț. Rezervă-ți puțin timp pentru a-ți examina relația şi a identifica ce trebuie îmbunătățit, apoi vorbeşte cu partenerul tău. Discutați despre ceea ce vă nemulțumeşte pe fiecare. Încearcați şi să aveți o poziție de somn diferită, cum ar fi îmbrățişarea față în față, pentru a vă apropia mai mult.

Sondajul realizat de britanici indică şi alte poziții care pot demonstra că există frustrări ale partenerilor. Pe locul al doilea în sondaj se află poziția în care unul dintre parteneri îmbrățişează piciorul celuilalt. 82% dintre respondenți au indicat această poziție ca fiind cea mai des adoptată înainte de a divorța. 73% dintre participanții la sondaj au spus că obişnuiau să doarmă cu spatele unul la altul, fără să se atingă, iar 71% şi-au amintit că dormeau ca soldații, cu fața în sus, unul lângă celălalt, dar fără să se atingă. Se pare că dintre toate, poziția spate în spate a fost considerată de femei drep cea mai frustrantă, mai ales din punct de vedere psihologic.