mamaplus

„De ce se închide școala?”, „Mami, sunt bolnavă?”, „Tati, o să murim?”. Ce îi spui copilului despre coronavirus

-
//
11.03.2020

„De ce se închide școala?”, „Mami, sunt bolnavă?”, „Tati, o să murim?”. Sunt doar câteva dintre întrebările pe care le-au primit părinții de la copiii lor, cu care Urania Cremene, unul dintre cei mai buni experți în parenting, a vorbit în această perioadă.

Subiectul CoronaVirusului se află pe buzele tuturor, iar noi, părinții, împărtășim aceleași îngrijorări cu familia și prietenii. La fel se întâmplă și în școli sau grădinițe, toată lumea își exprimă îngrijorarea, de cele mai multe ori de față cu copiii.

Deși riscul ca dintre cei afectați de virus să facă parte copiii par scăzute, postările pe rețelele de socializare și zvonurile de la locurile de joacă pot provoca panică. Știrile legate de numărul de morți, posibilele deficite alimentare și închiderea școlilor și a grădinițelor alimentează sentimentul de panică.

În aceste condiții, nu este de mirare că cei mici pun întrebări directe și chiar dificile despre ce se întâmplă în jurul lor.

Ce informații transmitem despre coronavirus:

Echilibrul este cheia în comunicarea cu copiii, în această situație. Oferă răspunsuri suficient de bune, fără a alimenta anxietatea. Imaginația copiilor este debordantă și există posibilitatea ca mintea lor să creeze niște povești catastrofale, în cazul în care alegi să nu abordezi acest subiect. Pe de altă parte, dacă alegi să oferi prea multe informații, acestea pot înrăutăți situația.

În momentul în care comunici cu copilul, tonul este esențial. Oferă informații pe un ton calm despre modul în care coronavirusul este răspândit și ce putem face pentru a ajuta la minimizarea riscului.

Gândește-te care sunt acele puncte cheie pe care copiii trebuie neapărat să le cunoască despre această situație. Dacă ai propriile nelămuriri legate de coronavirus, alege să te informezi din surse credibile. Organizațiile de control și prevenire a bolilor și specialiștii în domeniul medicinei ar putea să îți răspundă întrebărilor cel mai bine (de exemplu, Organizatia Mondială a Sănătății).

Cele mai frecvente 4 întrebări pe care le pun copiii:

După ce ai o imagine clară despre această situație, este momentul să vorbești cu copilul tău. Iar primul pas este să afli ce știe cel mic despre coronavirus și ce întrebări are.

Eu am ales 4 cele mai frecvente întrebări pe care le pun copiii, pentru care îți sugerez niște răspunsuri.

Mami, ce este coronavirus?

Coronavirusul este un virus care îi poate face pe unii oamenii să se simtă bolnavi. Îți aduci aminte cum te-ai simțit când te-ai îmbolnăvit? Seamănă foarte tare cu momentul în care ești răcit. Unele persoane se simt foarte puțin bolnavi. Alte persoane au febră și tuse. Uneori, tusea poate îngreuna respirația cu ușurință. Mai mult decât atât, persoanele sănătoase se îmbolnăvesc mult mai greu. Dacă facem sport, dormim bine, ne alimentăm sănătos, corpul nostru poate lupta cu virușii.

Și cum se poate îmbolnăvi cineva de coronavirus?

Coronavirsul se răspândește la fel ca gripa, răceală sau tusea. Dacă o persoană care are coronavirus strănută sau tușește, virușii, care se află înăuntrul corpului, ies prin mici picături în aer.

Pentru ca o altă persoană să se îmbolnăvească e nevoie ca aceste picături cu viruși din aer să intre în contact cu corpul de mai multe ori. O persoană sănătoasă ar trebui să atingă acei viruși care au ieșit din strănut sau tuse și apoi să-și atingă gura, ochii sau interiorul nasului. Acestea sunt locuri în care germenii pot intra în corp.

Pentru a ne menține sănătoși trebuie să continuăm activitățile obișnuite și să manifestăm următoarele comportamente sănătoase:

  • Strănutăm sau tușim în șervețele (și apoi le aruncăm). Dacă nu avem un șervețel atunci strănutăm sau tușim în cot. În acest mod împiedicăm răspândirea virușilor în aer.
  • Ne spălăm pe mâini, ca de obicei, după ce mergem la baie, când intrăm în casă, înainte de a mânca și după ce ne suflăm nasul.
  • Ținem departe mâinile de gură, ochi și nas.

De ce unii oameni poartă măști?

Măștile trebuie purtate de către persoanele care sunt bolnave pentru a nu împărți virușii cu persoanele sănătoase. Medicii și personalul medical poartă măști pentru a-i putea ajuta pe cei bolnavi fără a se îmbolnăvi. În cazul tău, nu este nevoie să porți o mască.

O să murim din cauza coronavirusului?

Majoritatea persoanelor care s-au îmbolnăvit de coronavirus nu au murit. Medicii lucrează din greu pentru a avea grijă de cei care sunt bolnavi. Ei se asigură că toată lumea primește ajutorul de care are nevoie și încearcă să împiedice răspândirea lui.

Este important să exersezi comportamentele sănătoase: spălatul pe mâini înainte și după masă, după ce ai intrat în casă și după ce ai fost la toaletă, dar și să strănuți, tușești într-un șervețel sau cot. În acest mod virusul te poate ocoli.

Tu ești model pentru copilul tău

Atunci când răspunzi întrebărilor copilului tău, nu uita că tu ești un model pentru copilul tău, chiar dacă coronavirusul te îngrijorează. Cel mic se va uita atent la tine pentru a vedea cât de frică ar trebui să-i fie. Imaginează-ți că zbori într-un avion și treci printr-o zonă cu turbulențe. Un însoțitor de zbor care pare îngrozit te va face să crezi că există ceva despre care să-ți faci griji. Dar dacă un însoțitor de zbor îți oferă calm o băutură cu un zâmbet, s-ar putea să crezi că există doar o vreme capricioasă care va trece în curând.

Limitează expunerea copilului la știrile despre coronavirus

Chiar dacă tu ai o atitudine calmă și sigură, expunerea copilului la știrile despre coronavirus îl poate alarma. De cele mai multe ori știrile pot fi de ajutor. Alteori, însă, poveștile pot folosi o formulare înfricoșătoare pentru un copil. Încearcă să limitezi accesul copilului la știri la orele târzii sau să citească orice fel de știre în mod independent. Ajută-ți copilul să filtreze informația într-un mod echilibrat și conștient, dacă este mai mare.

Reasigură de câte ori e nevoie

Este normal ca copiii să caute informația și să pună întrebări, cu atât mai mult cu cât este un subiect nou. Uneori, însă, un copil poate pune întrebări din anxietate, ceea ce determină un comportament numit căutarea reasigurării. Acest comportament se manifestă prin întrebarea în mod repetat aceleași lucruri sau unele similare, și cu toate acestea, stresul copilului crește, indiferent de câte ori răspunzi la acele întrebări. În această situație tot ceea ce poți să faci este să aplici empatia și să reasiguri constant copilul.

Ai putea spune ceva de genul acesta: „Înțeleg că poți să te simți stresat în legătură cu coronavirus. Eu sunt alături de tine dacă ai nevoie de răspunsuri la întrebări.”