Se spune că tradiția de a purta firul roșu se transmite din generație în generație pentru a proteja de deochi, blesteme, dar și de alte rele. Rădăcinile acestei tradiții se trag tocmai din Israel, de la înțelepții cabaliști, unde legenda spune că simbolul acestui fir este legat de mama întregii omeniri, Rahil. Să fie oare valabile aceste credințe și pentru poporul nostru? Află în continuare părerea preotului Maxim Melinti.

Parohul bisericii de la Ghidighici spune că purtatul aței roșii la mână a fost răspândit și la noi din cauza doctrinei religioase Kabbala, care în ultima perioadă prinde rădăcini în Occident și în țările postsovietice.

”Conform învățăturilor kabbaliste, ața roșie poartă o energie puternică, care poate influența viața și soarta omului, pentru a-l proteja de rău și pentru a-l ajuta să obțină cât mai multe succese în afaceri și relații. Respectiv, cel care va purta ața roșie, se crede că va fi protejat de „ochiul rău", de deochi și invidia omenească”, spune părintele Maxim Melinti.

Atunci când a fost întrebat despre deochi într-o emisiune TV, părintele a avut o reacție mai puțin așteptată, a zâmbit sarcastic și a zis: “Părinții sunt cei care se deoache, cred în fel de fel de basme băbești, lucruri arhaice. A devenit o modă să poarte și mama și copilul ață roșie, să nu cumva să se deoache. E o mare problemă, la nivel de conștiință…”

Totodată, și medicii spun că acestea sunt doar superstiții și nu cred în ”puterea ocrotitoare” a aței roșii.

„Este o superstiție și, atunci când părinții cred foarte mult în aceasta, poate îi ajută psihologic. Nu există nicio explicație științifică în acest sens, din punct de vedere medical.

Noi, medicii, ne bazăm doar pe cercetări științifice, nu pe mituri, cu tot respectul față de tradițiile populare. Dacă există dovezi științifice că un medicament ajută copilului, noi îl recomandăm.

Dar dacă un profesor a spus că a amestecat în ulei 10 tipuri de medicamente și ele sunt miraculoase, noi nu credem. E necesar să ne arate un studiu științific, care demonstrează pe un lot experimental că medicamentul pe care l-a inventat e aprobat la nivel științific și doar atunci vom crede.

Cu părere de rău, mulți părinți nu sunt suficient de informați. 80% din informația de pe internet este scrisă de diletanți. Părintele găsește surse adevărate și mai puțin adevărate, depinde pe care le crede. Noi oferim copiilor și părinților doar acele sfaturi bazate pe dovezi științifice”, a declarat Ala Cojocaru, directoare de program la Centrul de Intervenție Precoce „Voinicel”.