Din bătrâni s-au transmis numeroase obiceiuri populare de care tinerii căsătoriți țin cont pentru a avea parte de o căsnicie fericită. Nimeni nu ştie cât de mult rost au, însă oamenii le respectă cu sfințenie, pentru că „aşa trebuie, aşa am pomenit”.

Un obicei cu o deosebită importanță este legat de aruncatul boabelor de orez şi grâu. Deşi, în prezent, acest lucru se practică doar la starea civilă, bătrânii spun că ar trebui păstrat şi la biserică, întrucât are o deosebită importanță.

„Tinerii de astăzi înlocuiesc boabele de grâu şi de orez cu confetti, ceea ce e un lucru rău. Şi asta pentru că, atât grâul, cât şi orezul semnifică fecunditatea aruncată peste trupurile mirilor şi viața îmbelşugată ce îi aşteaptă. De asemenea, uralele şi muzica lăutarului nu sunt nici ele lipsite de semnificație. Zgomotul este menit de a alunga spiritele rele ce vin în ziua nunții pentru a le lua din darurile divine ale cuplului”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor.

Să nu se întâlnească două mirese! 

O tradiție veche spune că mireasa trebuie să se uite prin verighetă la mire şi să spună „cum nu-mi iese din ochi, aşa să nu-mi iasă din cuvânt”. Astfel, soțul îi va fi mereu loial. Un alt obicei este ca mireasa să arunce buchetul de flori domnişoarelor venite la nunta ei. Se spune că cea care îl prinde va fi următoarea care se căsătoreşte. Tot ea primeşte şi voalul miresei.

Chiar dacă se mărită pe timp de vară, se spune că mireasa nu are voie să poarte sandale sau orice fel de pantof deschis la degete, pentru că îi pleacă norocul printre degete. De asemenea, se crede că dacă lumânarea de cununie se rupe în timpul nunții, unul dintre miri va muri curând. Două mirese nu trebuie să se întâlnească în aceeaşi zi, căci una dintre ele va muri negreşit.

Toate aceste superstiții sunt împărțite în două mari categorii: ce este bine şi ce nu este bine să se întâmple în timpul nunții.

Semnele bune:

1. Să întâlneşti o pisica neagră sau un coşar în ziua în care te căsătoreşti.

2. Să ieşi din casă cu dreptul, să se arunce cu orez în miri dupa ieşirea din primarie/biserică etc.

3. Aduce noroc să plângi la nuntă.

4. Dacă se sparge ceva de sticla e de bine, se spune că s-a spart ghinionul.

5. Dacă îți iese în față cineva cu o găleată plină cu apă înseamnă că o să ai o viață plină.

6. Dacă în ziua nunții plouă, se zice că vei avea o viață îmbelşugată.

7. Pentru noroc se leagă pantofi de maşina cuplului căsătorit.

8. Dacă eşti călcat pe picior în biserică vei fi toata viața sub papuc.

9. Cine iese primul din biserică o să fie „şef” în casă.

10. Obiceiul de a suna claxonul maşinilor din „cortegiul nupțial” derivă din convingerea că făcând astfel se pun pe fuga spiritele rele.

11. Voalul protejează mireasa de spiritele rele care sunt invidioase pe bucuria ei.

12. Mirele trece mireasa peste pragul casei pentru ca în trecut se credea că, dacă aceasta se împiedică la intrarea în noua casă, purta ghinion căsătoriei.

13. Atunci cand vine mirele să te ia de acasă trebuie să-l priveşti prin inelul de logodnă, de undeva astfel încât să nu te vadă. Se spune că aşa cum îl vei vedea atunci, aşa îl vei avea toată viața: vesel şi zâmbitor sau încruntat şi supărat.

14. Mireasa trebuie să poarte în ziua nunții ceva vechi, ceva nou, ceva albastru, ceva împrumutat şi ceva din aur şi atunci căsnicia ei va fi fericită.

15. Lumânările de la cununie trebuie păstrate şi când ai o ceartă sau o problemă în familie le aprinzi şi conflictul va fi stins.

Semnele rele:

1. Miresele nu trebuie să poarte perle (nici bijuterii, nici pe rochie).

2. Nu e bine să faci poză îmbrăcată mireasă înainte de nuntă.

3. Nu e bine să te întorci din drum ca să te uiți în oglindă.

4. Nu e bine să-ți cadă voalul din cap.

5. Nu e bine să vezi o altă mireasă.

6. Nu e bine ca doi frați să se căsătorească în acelaşi an.

7. Daca scapi verigheta pe jos, este semn de ghinion.

8. E interzis să arăți rochia de mireasa viitorului soț.

9. În ziua sau noaptea nunții nu trebuie să-ți schimbi pantofii ca să nu îți schimbi bărbatul.

10. Aduce ghinion să te căsătoreşti în ziua ta de naştere sau după asfințit.

11. Este interzis sub orice formă să-ți vezi soțul după miezul nopții înainte de nuntă. De asemenea, este interzis să doarmă împreună înainte de nuntă, altfel unul dinte ei va muri de tânăr.

12. Ceea ce porți la nuntă, pantofi, sandale etc., nu se mai poartă dacă nu vrei să te mai măriți o dată.  

13. Nu face nunta în luna mai pentru că se spulberă relația precum florile copacilor.

14. Cel care se trezeşte primul (mirele sau mireasa) după noaptea nunții acela va muri întâi.

15. Să nu-i cumperi cadou un ceas viitorului soț, pentru că zilele relației cu el sunt numărate.