Răul de călătorie se caracterizează printr-o stare generală de disconfort, greață, vărsături, paloare, vertij, somnolență, transpirații, salivație. Afectează mai ales călătorii expuși unor mișcări reale sau aparente a căror intensitate depășeste anumite limite.

mamaplus.md

Răul de călătorie se explică prin recepționarea unor informații contradictorii și inegale la nivelul centrului de echilibru, provenind de la organul echilibrului și/sau percepției vizuale și/sau sensibilității profunde proprioceptive. Această sensibilitate are tendința de a se diminua atunci când călătoriile sunt frecvente și regulate sau odată cu vârsta. Copiii, vârstnicii și femeile gravide sunt mai sensibili.

Pentru a ameliora confortul călătorului trebuie aleasă partea cea mai stabilă a mijlocului de transport folosit (între aripile unui avion, la mijlocul unei nave, locul din față al unei mașini, autobuz), evitarea lecturii sau a jocurilor portabile video, evitarea meselor copioase și a alcoolului înainte de plecare, odihnă, suprimarea stimulării vizuale prin închiderea ochilor sau fixarea unui punct îndepărtat. Medicamentele care pot fi utile sunt anticolinergicele și antihistaminicele. Ele pot agrava somnolența și trebuie evitat consumul concomitent de alcool.

Otita si sinuzita barotraumatice
În timpul călătoriei este util un decongestionant nazal, a cărui utilizare este indicată mai ales dacă există o raceală sau o rinită alergică, 15 minute înainte de decolare, în momentul decolării, 15 minute dupa decolare și în timpul aterizării.

Decalajul orar
Călătoriile intercontinentale pot perturba anumite ritmuri fiziologice și psihologice. Aceste ritmuri circadiene depind de factori de mediu ca temperatură, climat, alternanță zi/noapte, iar străbaterea rapidă a mai multor fusuri orare împiedică adaptarea. Manifestările clinice sunt astenia, perturbarea somnului, diminuarea apetitului, diminuarea capacităților mentale și psihice. Călătoriile spre vest (ziua se prelungește) sunt mai bine suportate decât cele spre est. Dispariția simptomelor necesită mai multe zile, în funcție de numărul de fusuri orare (în medie o zi pentru fiecare fus orar), dar există importante diferențe individuale.

Este extrem de importantă adaptarea imediată la ritmul local în privința orarului meselor și al somnului. Un somnifer cu acțiune limitată poate fi util în cazul insomniilor din primele nopți. În prezent se studiază noi metode de tratament ca folosirea melatoninei sau a dozelor mari de lumină ca factori de resincronizare a ritmurilor biologice.

Sursa