Tradiția împodobirii bradului de Crăciun a fost instaurată pentru prima dată în Germania, cu aproape 1.000 de ani în urmă, când, Sfântul Boniface, care a convertit germanii la creștinism, a trecut pe lângă un grup de păgâni care venerau un stejar. Supărat de gestul acestora, Sf. Boniface a tăiat stejarul, iar în locul acestuia s-a înălțat un brăduț. Uimit, Sfântul a luat micul pom ca un semn de credință în puterea lui Dumnezeu. Se spune, că de atunci,de Crăciun în locuințele oamenilor se obișnuiește de a decora un brad.

De ce de Revelion este obișnuit să decorezi un brad?

În antichitate, oamenii se închinau naturii și credeau în existența spiritelor, care locuiau în special în pădurile de conifer. Se considera, că anume creaturile supranaturale provocă geruri aprige, viscole și fac ca vânătorii să se rătăcească. Cel mai îndrăzneț însă, spritele se comport în nopțile lungi de decembrie. De aceea, pentru a se proteja pe sine și averea de către creaturile din pădure, oamenii încercau prin diverse metode să-i facă mai buni: decorau brazii cu diverse fructe și produse și efectuau ritualuri misterioase. Mai mult, bradul mereu verde , din timpuri străvechi simbolizează însăși viața.

Europenii sunt convinși că tradiția de a decora bradul de Crăciun a fost răspândită cu ajutorul lui Martin Luter. O dată, în ajunul Crăciunului, într-o noapte geroasă și plină de stele, el se întorcea acasă prin pădure, și a decis să facă o surpriză familiei – a adus un brad verde. Acesta a fost decorat cu lumânări și jucării. Ulterior, exemplul a fost preluat de alte persoane.

De ce de Revelion este obișnuit să decorezi un brad?

Prima dovadă scrisă despre brazii decorați, datează cu anul 1605 și sună astfel: ”la Strasourg, de Crăciun, acasă sunt aduși brazi, care sunt împodobiți cu trandafiri, meșteriși din hârtie colorată, mere și napolitane, zahăr și alte obiecte.

Se consideră, că în Rusia, primul brad de Crăciuna fost împodobit la ordinul lui Pentru I.Acest lucru însă nu este adevărat. Petru I a dispus sărbătorirea Anului Nou pe 31 decembrie și a ordonat ca în această zi să fie decorate porțile caselor cu crengi de brad și pin. Primul brad de Crăciun a fost împodobit de nemții din Sankt-Petersburg în anii 40 ai sec. XIX. Tradiția a fost preluată mai întâi de orășeni, după care și de locuitorii de la sate. La sfârșitul sec. XIX, bradul de crăciun era un element indispensabil practic în orice casă din Rusia.

De ce de Revelion este obișnuit să decorezi un brad?