Conform statisticilor, unul din trei cupluri căsătorite sfârșește la tribunal. Ne putem întreba de ce nu mai există căsnicii stabile ca ale bunicilor noștri și de ce se divorțează mai ușor, dar răspunsul este destul de la îndemână.
Principalele cauze de divorț invocate sunt infidelitatea, alcoolismul și violențele fizice. Există și multe cupluri care se despart de comun acord. Sunt de trei ori mai multe femei decât bărbați care inițiază acțiunea.
Divorțul nu mai e privit ca un stigmat
Oamenii aleg cu mai multă ușurință ca pe vremea părinților și bunicilor noștri să divorțeze „pentru că acest lucru nu mai este privit ca un stigmat”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Totuși, aceasta ar trebui să fie ultima opțiune pentru o căsnicie aflată în dificultate. Întâi ar trebui discutat și văzut dacă nu se poate face ceva. Cei doi pot apela la terapie de cuplu sau la ajutorul unei persoane în care au încredere și care i-ar putea sfătui. Dacă își doresc cu adevărat să rămână împreună, se vor strădui să schimbe ceva la relația lor.
Lipsa de implicare
Se pare că foarte mulți soți se plâng de lipsa de implicare a celuilalt în căsnicie. Dacă ești nemulțumită că el nu-ți dă suficientă atenție, nu te ajută, nu petrece suficient timp cu tine, ar fi cazul să îi spui ce îți dorești. Uneori, o astfel de problemă poate trece neobservată de către celălalt: munca, grijile financiare și casnice etc. îl pot face să nu își dea seama că tu ți-ai dori să petreci mai mult timp cu el. Totodată, dacă tu ești cea care pare că s-a „măritat” cu serviciul sau cu gospodăria, organizează-te în așa fel încât să poți sta și cu el. Cere-i și lui ajutorul pentru a ieși la liman și a vă bucura mai mult de viață împreună.
Certurile
Tensiunile frecvente erodează o relație. Uneori, merită mai degrabă să accepți punctul lui de vedere, chiar dacă este greșit, decât să aveți iar o dispută. Certurile, chiar dacă nu violente, transformă căsnicia voastră într-un câmp de luptă, iar până la urmă unul dintre voi sau chiar amândoi se va sătura și va dori să plece doar pentru a avea liniște.
Infidelitatea
Acesta este unul dintre cele mai frecvente motive. După un astfel de episod, unii mai reușesc să-și refacă relația, dar cei mai mulți se reîntâlnesc doar la tribunal. Este interesant faptul că femeile au mai multă dispoziție de a-și ierta soții infideli, pe când bărbații, chiar dacă și ei au călcat strâmb, acceptă mai greu să treacă peste faptul că au fost înșelați.
Căsătoria pripită
Este binecunoscută zicala „Nu te grăbi ca fata mare la măritat”, dar puțini mai țin cont de ea atunci când dragostea îi mână către starea civilă pentru a-și oficializa relația. Și așa ajung mai devreme sau mai târziu și în biroul notarului sau al avocatului. Bine ar fi ca cei doi să se cunoască bine înainte și să aibă o doză serioasă de maturitate.
Așteptări nerealiste
Aici femeile sunt fruntașe. Crescute de mici cu povești de dragoste și filme romantice, visează la o iubire de basm. Confruntate cu realitatea, multe se grăbesc să divoțeze. În cazurile în care jumătatea vinovată de prea puțin romantism nu are și alte defecte, domnița ar putea să prețuiască mai mult ce are în casă și să nu viseze prea mult, pentru că s-ar putea ca și cu următorul să aibă aceleași probleme.
Violența domestică
Aici nu mai încape socoteală că divorțul e cea mai bună soluție. Și atunci când partenerul face frecvent abuz de băutură sau e consumator de droguri, soția nu ar trebui să se pună în pericol rămânând lângă el. Totuși, multe românce aleg mai degrabă să rămână cu un soț violent decât să se despartă de el. Și în cazul soțiilor dependenților de diverse substanțe sau de jocuri de noroc, multe soții le întrețin viciul, crezând că îi ajută (psihologii numesc această problemă codependență). Soluția ar fi să apeleze la un specialist care să îi poată ajuta pe amândoi.
Imaturitatea și lipsa respecctului
„În prezent, femeile sunt independente financiar și își permit să se întrețină singure, așa că nu mai depind de soț și pot alege să divorțeze, dacă asta își doresc. Dar alte separări sunt cauzate de probleme cu care se confruntă cuplul, văzute ca fiind mai mari ca în trecut (rata mai mare a șomajului, salarii prea mici, stat peste program la serviciu etc.). Sunt și dificultăți de ordin psihologic, cum ar fi comunicare defectuoasă, lipsa abilității de a îți îndeplini dorințele în cuplu fără a-l leza pe celălalt, timpul insuficient petrecut împreună din cauza jobului prea solicitant. Observ că divorțează, în special, cuplurile tinere. Cauza principală aș zice că e până la urmă imaturitatea cu care tratează problemele, dar și lipsa respectului. I-ar putea să-i ajute să rămână împreună terapia de cuplu, comunicarea eficientă, discutarea frustrărilor (în loc de a le acumula), asumarea fiecăruia a părții lui din vină, găsirea împreună de strategii pentru ieșirea din criză.”
Sursa: libertateapentrufemei.ro