În fiecare zi, specialiștii vin cu noi recomandări în ceea ce privește prevenirea infecției cu noul coronavirus. Ceea ce știm sigur că funcționează împotriva infectării este spălatul des pe mâini.

Mâinile curate te feresc de COVID-19. Tocmai din acest motiv, specialiștii recomandă să renunțăm la inele sau alte bijuterii pe perioada epidemiei de coronavirus. Acestea pot reține virusul pe suprafața lor. Oamenii de știință de la Universitatea din California, care au studiat noul tip de coronavirus, au descoperit că acesta poate supraviețui pe suprafețe precum plastic sau oțel inoxidabil, până la 72 de ore.

Cum se spală sau se dezinfectează bijuteriile:

Primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este să nu pui un inel sau o brățară la mână după spălarea mâinilor dacă acestea nu au fost dezinfectate. Cel mai bine este să speli bijuteriile de fiecare dată când le porți.

Pentru dezinfectarea lor poți folosi apă și săpun, geluri antibacteriene sau șervețele pe bază de alcool. De asemenea, este recomandată precauție și pentru utilizarea pungilor din plastic, a rucsacurilor, genților sau alte obiecte cu care intri în contact direct.

De reținut este însă importanța spălării mâinilor, cât mai frecvent, frecând palmele, zona dintre degete și sub unghii timp de cel puțin 30 de secunde. Săpunul este cel mai eficient mod de a ucide coronavirusul.

Cât rezistă coronavirusul pe suprafețe:

Cercetătorul Vincent Munster și echipa lui de la National Institutes of Health, din Montana, SUA, au ajuns la concluzia că, coronavirusul supraviețuiește cel mai mult timp pe oțel inoxidabil și plastic.

În schimb, 2019-nCoV nu trăiește mult pe suprafețele din cupru, pe care moare după doar câteva ore. Pe o cutie de livrare din carton, coronavirusul trăiește cel puțin o zi.

Aceste experimente sunt încă preliminare. Vor fi necesare studii amănunțite pentru a fi înțeles exact modul în care COVID-19 se răspândește.