Performanțele sexuale ale bărbaților scad, în timp, ca şi dimensiunile de care sunt atât de preocupați. Ce înseamnă normalitate în acest subiect explică medicii şi studii care au cercetat problema.

Aproape jumătate dintre reprezentanții sexului tare sunt nemulțumiți de proporțiile organului lor sexual. Lungimea penisului nu mai e demult un subiect tabu. Odată cu înaintarea în vârstă însă, este normal ca bărbații să sufere o serie de transformări care țin de mărime, aspect şi performanță sexuală. Toate aceste schimbări produc efecte atât la nivel psihologic, cât şi la nivel fizic. Scăderea stimei de sine, impotența ori lărgirea prostatei sunt doar câteva dintre pericolele care îi pasc pe bărbați. Toate pot fi ținute însă sub control.

Numărătoarea inversă, după 40 de ani

Pe măsură ce înaintează în viața de adult, scade şi performanța sexuală a unui bărbat. De vină este nivelul redus al testosteronului: nu se mai “aprind” atât de repede şi au probleme în a-şi păstra erecția. Mai mult, “durata de viață” a unui penis începe să expire după 40 de ani. Conform studiilor, până ating pragul pensionării, doar 30% din bărbați mai pot fi considerați potenți. Un studiu european realizat în urmă cu câțiva ani arată că 47% dintre reprezentanții sexului tare sunt nemulțumiți de proporțiile organului lor sexual. La 30 de ani, penisul unui bărbat normal poate să atingă şi 15 cm, pentru ca până la 70 să se trezească cu numai 12,5 cm. De vină sunt inflamațiile arterelor, ce împiedică sângele să ajungă la organ. Cercetările au arătat că, în timp, penisul devine mai puțin sensibil, ceea ce diminuează şansele de a atinge plăcerea. 8 este media actelor sexuale normale într-o lună la un bărbat între 30 şi 40 de ani (+-5), în timp ce pentru un bărbat între 40 şi 50 de ani ajunge la patru pe lună.

Cât sex e normal să facă un bărbat într-o lună:

Standardele în ceea ce priveşte numărul de contacte sexuale într-o lună sunt destul de ridicate la americani, ei fiind singurii care au efectuat astfel de studii pe criterii ştiintifice. 

Marjele sunt însă foarte mari şi depind de la caz la caz, fiind normal ca într-o perioadă mai dificilă numărul de raporturi sexuale să fie mai mic. Informațiile care urmează sunt doar orientative. Între 20–30 de ani, sunt normale în medie între 15-30 de acte sexuale pe lună. Între 30 şi 40 de ani, media este de 8, (+-5) pe lună (pot fi şi 3, dar şi 13). Între 40 şi 50 de ani, media scade la 4-8 pe lună. După 60 de ani, frecvența indicată de specialişti este de 4 (+-4) pe lună. Pentru o erecție bună, trebuie să vină spre penis sânge suficient de mult şi să plece sânge puțin. Cea mai dramatică scădere a fluxului de sânge care vine spre penis apare, paradoxal, nu la 60 de ani cum ne-am aştepta, ci între 30 şi 40 de ani.